Chlebki Pita
Dzień dobry :-) Chlebki pita idealnie nadają się do domowego kebaba. Ja robiłam po raz pierwszy, robi się ich chwilę, ale wychodzą bardzo smaczne, a z dodatkami smakują rewelacyjnie. Dzisiaj podaję Wam przepis na same chlebki, a kolejny będzie kebab. Przepis znalazłam tutaj (klik). Chlebków wychodzi osiem. Miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
1. Drożdże wsypujemy do letniej wody i zostawiamy na jakieś 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
2. Mąkę wsypujemy do dużej misy lub misy miksera/robota, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i na końcu dodajemy wodę z drożdżami. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto.
3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
4. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulę i dostawiamy na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło.
5. Po tym czasie każdą kulę rozwałkować, (większe będą miały puste ścianki, a mniejsze będą grubsze i pulchniejsze). Na deskę dajemy pergamin i układamy na nim nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni C z blaszką na której będziemy piekli pity w środku (blaszka musi być dobrze nagrzana). Wyrośnięte krążki smarujemy delikatnie oliwą i ostrożnie razem z papierem zsuwamy na rozgrzaną blaszkę.
7. Pieczemy 8-10 minut, aż będą zarumienione i puszyste. Studzimy.
WOW! Wyglądają świetnie! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńA cute shape of pita bread!
OdpowiedzUsuńYummy!
ale świetnie Ci ten chlebek wyszedł :-D
OdpowiedzUsuńCzas chyba spróbować kebaba w wersji domowej. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńAle jakie piękne Ci wyszły, jadę do Ciebie na jakieś pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe pity :) Pychotka <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam te chlebki! Puste w środku, mieciutkie, pyszne :)))
OdpowiedzUsuńDomowe są zdecydowanie najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, w weekend będę miała więcej czasu, to może uda mi się zrobić :). Z dodatkami itp. myślę, że będą pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyszły naprawdę przepięknie :D Smakowicie się prezentują :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Można mąkę pszenną wymienić na gryczaną? Wiem, że smak to już nie będzie taki sam ale ja niestety pszenicy nie spożywam...
OdpowiedzUsuńWyszły Ci Beatko rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tych chlebkach, jak byłam dzieckiem, ale nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń