Gofry budyniowe



Dzień dobry :-) Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry z dodatkiem budyniu waniliowego. Moje dzieci ostatnio uwielbiają placuszki, naleśniki z budyniem właśnie. Dlatego też dodałam budyń do gofrów. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące i delikatne. Najlepsze na świeżo, więc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić. Nam smakowały bardzo, polecam Wam i miłego poniedziałku życzę :-)

Składni na około 14 sztuk :-)

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe (2x40 gram) bez cukru
  • 4 jajka L
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej z mlekiem i wodę.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Stopniowo dodajemy do ciasta. Miksujemy na niższych obrotach. 
3. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
4. Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry.
5. Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce. Gofry muszą mieć dostęp powietrza z obu stron, bo inaczej zrobią się gumowe. Gofrów nie układamy też jednego na drugim, dopóki nie będą dobrze wystudzone.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)





17 komentarzy:

  1. Uwielbiam gofry, mam jeden sprawdzony przepis, ale chętnie spróbuje ten z budyniem :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Budyniowych gofrów nie robiłam i chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie robiłam gofrów, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio śniło mi się, że jadłm gofra xD

    OdpowiedzUsuń
  5. mam silikonową formę zLidla czy wyjda ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Great waffles! I have never success to make a good waffle, and this is so fluffy and soft, yummy!

    OdpowiedzUsuń
  7. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis do zapisania, z budyniem jeszcze nie próbowałam. Gofry uwielbiane są w moim domu, wiec na pewno wypróbujemy. U nas zawsze z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł z dodatkiem budyniu

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzieś mi ostatnio chodziły po głowie gofry, chętnie bym zjadła te z Twojego przepisu, ale wpierw pasowałoby kupić gofrownicę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, ciekawa jestem jak smakują takie gofry budyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Budyniowych gofrów nigdy nie jadłam. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger