Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym



Dzień dobry :-) No i mamy znowu piątek. Słodki jak zwykle. Tym razem wafel z kajmakiem, gorzką czekoladą i masłem orzechowym. Widziałam takiego wafle gdzieś w internecie, ale przepis mi uciekł, więc zrobiłam po swojemu i wyszło super. Wafel nie jest za słodki, ale fajnie smakuje. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i dodałam kajmak. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 400 g masy kajmakowej
  • masło orzechowe
  • 6 łyżek mleka 2 %
  • opakowanie wafli


1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy mleko. Jak się rozpuści, to do gorącej dodajemy kajmak i mieszamy, żeby masa zrobiła nam się w miarę gładka (w masie mogą zostać grudki kajmaku, ale rozetrze on się nam ładnie na waflu). Masę trochę studzimy.
2. Teraz zaczynamy przekładać wafle i tak u mnie najpierw pierwszy posmarowany masłem orzechowym, kolejny masą kajmakową z gorzką czekoladą i tak naprzemiennie. Na końcu wafel ja zawsze zawijam w opakowanie w którym był, przykładam czymś ciężkim i zostawiam na noc. Smacznego :-)




27 komentarzy:

  1. Jaaaaaa to smak mojego dzieciństwa! Porywam kawałek!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuję się jednym wafelkiem i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kiedyś pamiętam często się u mnie tego typu wafle robiło z różnym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten deser ;) wygląda smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie jem takie wafle, ale moja wersja zazwyczaj jest z czekoladą i rozłupanymi orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takie wafle, ale ich nie zrobię, bo nie mogłabym się powstrzymać i wciągnęłabym tonę kalorii 😂 Straszny łakomczuch ze mnie, jeśli chodzi o wafle i czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh! Takie wafle to smak mojego dzieciństwa ! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie wyglądają te warstwy ciemna-jasna na przemian :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet nie pokazuje tego przepisu mojemu M, bo będzie mnie męczył, żebym koniecznie mu taki wafel zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na szybki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu zawsze przekładało się wafle masą kakaową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie przekładane wafelki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ostatnio jadłam takiego wafla z masą karmelową i porzeczką, rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  14. czy zamiast masy kajmakowej można czekoladę wymieszać z przegotowanym mlekiem skondensowanym?

    OdpowiedzUsuń
  15. moja mama takie uwielbia ;) notorycznie kupuje, kiedyś robiła sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś robiłam takie wafelki ale z samym kajmakiem. Ciekawa jestem połączenia z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Narobiłaś mi ochotę na takie domowej roboty wafle, chyba się skuszę i jeszcze dzisiaj zrobię :)

    Pozdrawiam,
    Fantastic Chapter

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe wafle, jest w nich wszystko, co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  19. w takiej wersji jeszcze nie robiłam ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychota! Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dawno ich nie jadłam smaku mi zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie one piękne. Mój Tata to by jadł i jadł xD

    OdpowiedzUsuń
  23. A najlepsze wafle produkuja w Jaroslawiu woj podkarpackie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger