Wafel z kajmakiem i masłem orzechowym
Dzień dobry :-) No i mamy znowu piątek. Słodki jak zwykle. Tym razem wafel z kajmakiem, gorzką czekoladą i masłem orzechowym. Widziałam takiego wafle gdzieś w internecie, ale przepis mi uciekł, więc zrobiłam po swojemu i wyszło super. Wafel nie jest za słodki, ale fajnie smakuje. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i dodałam kajmak. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 g masy kajmakowej
- masło orzechowe
- 6 łyżek mleka 2 %
- opakowanie wafli
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy mleko. Jak się rozpuści, to do gorącej dodajemy kajmak i mieszamy, żeby masa zrobiła nam się w miarę gładka (w masie mogą zostać grudki kajmaku, ale rozetrze on się nam ładnie na waflu). Masę trochę studzimy.
2. Teraz zaczynamy przekładać wafle i tak u mnie najpierw pierwszy posmarowany masłem orzechowym, kolejny masą kajmakową z gorzką czekoladą i tak naprzemiennie. Na końcu wafel ja zawsze zawijam w opakowanie w którym był, przykładam czymś ciężkim i zostawiam na noc. Smacznego :-)
Pycha ☺
OdpowiedzUsuńdeser idealny:)
OdpowiedzUsuńJaaaaaa to smak mojego dzieciństwa! Porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
o mamo! Uwielbiam takie wafle :D
OdpowiedzUsuńCzęstuję się jednym wafelkiem i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj kiedyś pamiętam często się u mnie tego typu wafle robiło z różnym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser ;) wygląda smakowicie! ;)
OdpowiedzUsuńChętnie jem takie wafle, ale moja wersja zazwyczaj jest z czekoladą i rozłupanymi orzechami.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie wafle, ale ich nie zrobię, bo nie mogłabym się powstrzymać i wciągnęłabym tonę kalorii 😂 Straszny łakomczuch ze mnie, jeśli chodzi o wafle i czekoladę :)
OdpowiedzUsuńOh! Takie wafle to smak mojego dzieciństwa ! <3
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają te warstwy ciemna-jasna na przemian :).
OdpowiedzUsuńNawet nie pokazuje tego przepisu mojemu M, bo będzie mnie męczył, żebym koniecznie mu taki wafel zrobiła :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybki deser :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zawsze przekładało się wafle masą kakaową :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przekładane wafelki :-)
OdpowiedzUsuńostatnio jadłam takiego wafla z masą karmelową i porzeczką, rozkosz!
OdpowiedzUsuńczy zamiast masy kajmakowej można czekoladę wymieszać z przegotowanym mlekiem skondensowanym?
OdpowiedzUsuńmoja mama takie uwielbia ;) notorycznie kupuje, kiedyś robiła sama ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam takie wafelki ale z samym kajmakiem. Ciekawa jestem połączenia z masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochotę na takie domowej roboty wafle, chyba się skuszę i jeszcze dzisiaj zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fantastic Chapter
Wspaniałe wafle, jest w nich wszystko, co lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wafelki <3
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie robiłam ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie jadłam smaku mi zrobiłaś
OdpowiedzUsuńJakie one piękne. Mój Tata to by jadł i jadł xD
OdpowiedzUsuńA najlepsze wafle produkuja w Jaroslawiu woj podkarpackie:)
OdpowiedzUsuń