Zdrowe kulki rafaello z kaszy jaglanej



Dzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od słodkości. Tym razem zdrowych, bo kulki zrobione z kaszy jaglanej, słodzone syropem klonowym. Bardzo fajne w smaku, szybkie i proste w przygotowaniu. Na pewno się już z takimi spotkaliście, a jak nie to polecam wypróbować. Moje porcja kulek spora, bo wyszło około 50 sztuk. Do ugotowania kaszy użyłam zwykłego mleka, które można zastąpić roślinnym. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 2 % u mnie bez laktozy
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 g wiórek kokosowych + do obtoczenia kulek
  • 8 łyżek syropu klonowego 



1. Kaszę jaglaną kilka razy porządnie płuczemy. Ja zalałam ją wodą i zostawiłam na całą noc. Na drugi dzień jeszcze raz ją przepłukałam i ugotowałam z mlekiem i dodatkiem wody. Gotujemy do momentu, aż kasza wsiąknie nam cały płyn, na średnim ogniu i pamiętamy o tym, żeby co jakiś czas mieszać. Zostawiamy do przestudzenia (kasza nie musi być wystudzona całkowicie)
2. Jeszcze lekko ciepłą kaszę partiami miksowałam dokładnie blenderem dodając wiórki kokosowe. Następnie do całości dodałam syrop klonowy (syropu dodajemy pod siebie, ja wolałam kulki mniej słodkie więc dałam tyle, jeśli chcecie i lubicie bardziej słodkie to najlepiej próbować po wymieszaniu i dodawać tyle syropu ile chcecie. Syrop możecie zastąpić miodem lub cukrem trzcinowym, tylko cukier najlepiej zmielić w młynku), wymieszałam dokładnie całość.
3. Na talerz wysypałam wiórki kokosowe, łyżką nabierałam porcje ciasta i zwilżonymi wodą rękami formowałam kulki, które później obtaczałam w kokosie. Ręce co jakiś czas zwilżałam wodą, żeby kulki lepiej mi się formowały. Gotowe kulki najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego :-)




20 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś i...spaliłam przy tym blender;))) Ale warto było, bo te kulki smakują cudnie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię te kulki dość często i bardzo je lubię. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Oto! Muszę wypróbować, ale wpierw muszę zaopatrzyć się w syrop klonowy, bo tego nie mam!

    OdpowiedzUsuń
  4. kaszy jaglanej to można tworzyć cuda! :) Pysznie wygladają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam praliny Rafaello, z kaszy jeszcze nie robiłam, a słyszałam dużo dobrych wypowiedzi na ich temat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj same pyszności.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam, muszę znowu przygotować. mniami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. what beautiful and temting recipe Beti!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie spróbowałabym tej zdrowszej wersji rafaello :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudownie. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że z pewnością są o wiele zdrowsze niż oryginalne. :) Takie składniki jak kasza idealnie pasują do tego typu smakołyków!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaszy jaglanej w takiej wersji jeszcze nie widzieliśmy. Wygląda przepysznie :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger