Muszle makaronowe ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym



Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-) Polecam i udanej środy wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • muszle makaronowe u mnie 25 sztuk
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 270 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Sos:

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól


Dodatkowo:

  • mini kulki mozzarelli
  • oliwa do wysmarowania naczynia


1. Muszle gotujemy al'dente. Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty  przez praskę czosnek i szpinak, który ja pokroiłam w paski. Blanszujemy chwilkę. Jak tylko szpinak stanie się miękki, to wyłączamy gaz.
2. Do ciepłego szpinaku wkruszamy fetę i mieszamy.  W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, dodajemy passatę, suszone oregano i bazylię, oraz szczyptę cukru. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą lub cukrem.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy do niego przygotowany wcześniej sos. Łyżeczką nabieramy porcje szpinaku z fetą i nakładamy do muszli. Nafaszerowane muszle układamy delikatnie na sosie.
4. Kulki mozzarelli kroimy na pół i układamy na farszu w naszych muszlach. 
5. Całość zapiekamy w 180 stopniach około 15 - 20 minut + 5 minut na funkcja grill. Smacznego :-)




18 komentarzy:

  1. Chyba nigdy nie zapiekałam takich muszli.

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron mogę jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, ale to musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie, ale u mnie akurat nikt nie jest fanem szpinaku :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię makaron, a takie zapiekane muszle muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kąsnęłabym... danie wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie z pewnością kiedyś spróbuję.
    Serdecznie pozdrawiam.
    www.nacpana-ksiazkami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę wygląda to bardzo smakowicie :D Na sam widok aż zgłodniałam :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis jeszcze tak nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie makaronowe zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron i feta to moja miłość <3 mam muszle i nie miałam pomysłu na to jak je wykorzystać, ale już wiem. Będą dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana świetny, prosty przepis - jak zawsze <3 Mam w posiadaniu zamiast muszli takie duże rurki - też powinno wyjść? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Napewno pysze,robiłam taki farsz na pierogi,robiłam kiedyś muszle z mięsem mielionym i szpinakiem też są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger