"Zielone Boże Narodzenie" Karoline Jonsson



Karoline Jonsson to szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to co sama wyhoduje w swoim ogrodzie. W książce zebrała przepisy na roślinne potrawy, które możemy przygotować na Święta. Autorka sięgnęła do tradycyjnych potraw i stworzyła nowe. 

Jak pisze autorka wiele przepisów które stworzyła i zamieściła w książce opierała na produktach, które sama wyhodowała. Były one bazą do stworzenia nowej potrawy. Autorka wykorzystała swoje zapasy, mrożone owoce z lasu i suszone grzyby. Wszystkie potrawy, które znajdziemy w książce są wegetariańskie, zawierają produkty wyłącznie roślinne. Autorka jest wegetarianką i dlatego stare przepisy na potrawy, wypieki i napoje przygotowała na nowo, żeby były całkowicie roślinne. Wiele przepisów to też autorskie propozycje autorki. 


Książka to siedem rozdziałów i tak pierwszy to przedmowa autorki, w drugim opowie nam jak wygląda zima w Szwecji i o jedzeniu na zimę, czym zapełnia swoją spiżarnię, kolejny rozdział to wypieki i słodkości. Tutaj znajdziemy przepisy na daktylowe praliny, marchewkowe kulki z cytryną i kardamonem, marchewkowy chleb z przyprawami, czy miękki piernik z żurawiną. Następny rozdział to napoje i tutaj znajdziemy coś na przeziębienie, czyli złote mleko, rozgrzewającą gorącą czekoladę czy ciepły sok jabłkowy z imbirem i herbatą earl grey, a to tylko niektóre propozycje. Po napojach przechodzimy do rozdziału świąteczny stół i tutaj mamy do wyboru wiele potraw roślinnych, które możemy podać gościom - zapiekanka z warzyw z ziołami, garam masala bhaji, słonecznikowe klopsiki, sałatka sombre z kapusty. Na przerwę noworoczną czyli nie marnujemy resztek po prostu. Autorka wykorzystała tutaj produkty, które po prostu jej zostały, np pół główki kapusty, kilka gotowanych ziemniaków, czy trochę ryżu i stworzyła z tych produktów potrawy, które są bardzo apetyczne. Takie resztki możemy wykorzystać do zrobienia kanapek z klopsikami, z mozzarellą i pesto, możemy upiec bolani, czyli placki przypominające pierogi i wiele innych potraw, które znajdziemy w tym rozdziale. Ostatni rozdział to skorowidz przepisów. 




Książka "Zielone Boże Narodzenie" to tak naprawdę bardzo apetyczna książka pełna ciekawych i prostych przepisów na pyszne, wegetariańskie dania. Książka to gratka dla wegetarian, na pewno też będzie dla nich idealnym prezentem. Pięknie wydana, w twardej oprawie, opatrzona pięknymi i bardzo apetycznymi zdjęciami potraw, które proponuje nam autorka. Ja choć wegetarianką nie jestem, znalazłam przepisy, które chętnie przygotuje i wypróbuję. Oprócz przepisów książka też do poczytania, bo autorka dzieli się z nami informacjami o tym jak wygląda zima, czy święta w Szwecji, jakie są tradycje, na zakończenie każdego rozdziału przygotowała dla nas tzw. "robótki ręczne" i tak możemy przygotować adwentowy świecznik z brzozy, wieniec , girlandy ze świerkowych gałązek, szyszek i wysuszonych skórek pomarańczy, czy lodowe latarenki. Polecam :-)




Tytuł: "Zielone Boże Narodzenie"
Autor: Karoline Jonsson
Okładka: twarda
Stron: 160
Cena okładkowa: 49,90 zł 
Wydawnictwo: Marginesy

4 komentarze:

  1. Ooo, taką książkę chętnie bym przeczytała. Na pewno można się zainspirować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że kupiłam. Przepisy mało ciekawe. Sporo mąki pszennej czy orkiszowej, sporo wypieków takich sobie. Spodziewałam się więcej warzyw no bo skoro zielone Boże narodzenie w tytule. Warzyw mało i dość nudne przepisy. Sama znam dużo ciekawsze sałatki czy zapiekanki. Ze świętami mają te przepisy mało wspólnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ją , Część rzeczywiście słaba ale niektóre naprawdę dobre :D Polecam bloga przyjaciółki elfi która dodaje świeże wpisy :D http://swietadlakazdego.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger