Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami
Dzień dobry :-) Dziś zapiekanka, czyli tak naprawdę zużycie resztek, które robimy czasem raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie. Tym razem zapiekanka z makaronem, do tego kulki mięsne z indyka, cukinia, cebula czerwona, czosnek, pomidorki koktajlowe, troszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku :-)
Składniki kulki mięsne:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
1. Mięsa przekładamy do miski, do niego dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników. Mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy.
Reszta:
- ulubiony makaron (u mnie świderki)
- kawałek cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeży koperek
- starta mozzarella
- świeże oregano
- 3 łyżki oliwy
- kilka suszonych pomidorów
1. Makaron gotujemy al'dente. Cukinię kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę, koperek siekamy, pomidorki kroimy na połówki, a suszone kroimy w paseczki.
2. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, następnie resztę składników: ja dałam kulki, wsypałam makaron, wymieszałam drewnianą łyżką, resztę składników układałam jak mi się podobało, żeby powstał artystyczny nieład :-) Na końcu całość posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, koperkiem i startą mozzarellą.
3. Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym oregano. Smacznego :-)
Wygląda i na pewno jest bardzo smaczna. 😊
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, ileż aromatów:)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki bardzo lubię :) Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńSuper, my w podobny sposób zużywamy resztki:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńa ile tego makaronu trzeba
OdpowiedzUsuńJa dałam pół opakowania.
Usuń