Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami



Dzień dobry :-) Dziś zapiekanka, czyli tak naprawdę zużycie resztek, które robimy czasem raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie. Tym razem zapiekanka z makaronem, do tego kulki mięsne z indyka, cukinia, cebula czerwona, czosnek, pomidorki koktajlowe, troszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku :-)

Składniki kulki mięsne:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu 
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku


1. Mięsa przekładamy do miski, do niego dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników. Mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy.

Reszta:

  • ulubiony makaron (u mnie świderki)
  • kawałek cukinii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • starta mozzarella
  • świeże oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka suszonych pomidorów


1. Makaron gotujemy al'dente. Cukinię kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę, koperek siekamy, pomidorki kroimy na połówki, a suszone kroimy w paseczki. 
2. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, następnie resztę składników: ja dałam kulki, wsypałam makaron, wymieszałam drewnianą łyżką, resztę składników układałam jak mi się podobało, żeby powstał artystyczny nieład :-) Na końcu całość posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, koperkiem i startą mozzarellą.  
3. Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym oregano. Smacznego :-)






9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger