Szarlotka orzechowa z żurawiną i pianką
Dzień dobry :-) Pomysł na tą szarlotkę zaczerpnęłam z bloga moje wypieki, oczywiście moja szarlotka taka piękna nie wyszła, bo nie miałam ekstraktu z wanilii i ogólnie przepis trochę zmieniłam, bo nie chciało mi się żurawiny i jabłek dodatkowo dusić na maśle i słodzić.Stwierdziłam, że jest to nie potrzebne. Jabłka tradycyjnie starłam na tarce, były bardzo soczyste, więc trochę odcisnęłam sok, dodałam żurawinę i cynamon i wymieszałam. Szarlotka wyszła naprawdę pyszna, robotę robi ciasto z dodatkiem orzechów laskowych :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki ciasto kruche orzechowe:
- 1 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 230 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
1. Orzechy najpierw podpiekamy na suchej patelni. Obieramy brązową skórkę, po podpieczeniu zacznie nam ładnie odchodzić. Następnie orzechy zmiksowałam w blenderze kielichowym na drobny pył.
2. Przesypałam na stolnicę, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszałam.
3. Na środku zrobiłam otworek i dałam żółtka. Zagniotłam ciasto, które powinno być gładkie. Moje ciasto było za miękkie więc dodałam 2 łyżki mąki, jak by było za twarde, to możemy dodać łyżkę wody.
4. Ciasto podzieliłam na dwie części 60/40. Włożyłam na 30 minut do zamrażalnika. Blaszkę 23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjęłam, starłam na tarce o grubych oczkach, troszkę ręką ugniotłam i podpiekłam 15 minut w 180 stopniach. Po ty czasie wyjąć i odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Reszta:
- 2 kg jabłek
- 1,5 szklanki żurawiny
- cynamon
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 białka (pozostałe od żółtek)
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli trzeba odciskamy sok, dodajemy posiekaną żurawiną i cynamon, mieszamy. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy nasze jabłka z żurawiną i cynamonem.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Jak powstanie gładka, błyszcząca masa wykładamy ją na nasze jabłka.
3. Na bezę ścieramy drugą część ciasta orzechowego.
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)
O rany, zjadłabym... i to jak!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Na pewno zrobię. 😊
OdpowiedzUsuńale apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa ta szarlotka :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki uwielbiam :) Pyszne ciasto Beatko :)
OdpowiedzUsuńWyszła rewelacyjnie! Aż chyba będe musiała zrobić na weekend :)
OdpowiedzUsuńWonderful !!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPycha ❤
OdpowiedzUsuńdobry post ;)
OdpowiedzUsuńNiedawno zaczęłam blogować, zapraszam serdecznie też do mnie ;)
Pozdrawiam https://poradyracjonalistki.blogspot.com/
Uwielbiam szarlotki. Twoja wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuń