Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
Dzień dobry :-) Dzisiaj kasza pęczak na tapecie. Ja bardzo ją lubię, dodałam do niej dużo cukinii, paprykę czerwoną, natkę pietruszki i kurczaka. Wyszło bardzo smacznie, wszystko doprawione solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i kurkumą. Danie na szybko, które można z powodzeniem zjeść na ciepło lub zabrać do pracy i potraktować jako sałatkę. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 2 woreczki kaszy pęczak
- 1 większa cukinia
- 2 papryki czerwone
- 2 większe filety z kurczaka
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę i cukinię kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię. Kurczaka również kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy.
2. Do wszystkiego dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, mieszamy. Kaszę po ugotowaniu dodajemy do kurczaka i warzyw, mieszamy, dodajemy słodką paprykę, kurkumę i oregano, oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)
Niestety, nie lubię kaszę pęczak. 😊
OdpowiedzUsuńkaszę pęczak bardzo lubię, więc przepis wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie.
OdpowiedzUsuńIdealne danie do lunchbox'a :)
OdpowiedzUsuńBez cukinii i jak dla mnie super :D
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to ja bardzo chętnie zjem :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite. Ostatnio faszerowałam cukinie pęczakiem z dodatkiem warzyw i wyszło smacznie. Kiedyś nie przepadałam za kaszami, dziś z chęcią po nie sięgam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad na wynos :)
OdpowiedzUsuńTo genialny przepis na jesień - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Uwielbiam takie proste dania:)
OdpowiedzUsuń