Pełnoziarniste placuszki na jogurcie z nutą cytryny



Dzień dobry :-) Poniedziałek witamy placuszkami. Mam w domu dwójkę ich fanów i jak tylko chwilę nie ma, to zaraz się domagają, a mama myśli i tworzy, żeby było coś innego, choć powiem Wam, że nawet jak bym robiłam im ciągle takie same, to i tak by wcinały ;-) Tym razem placuszki z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem soku z cytryny i syropu klonowego. Były naprawdę pyszne, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego 
  • 2 jajka L
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


1. W misie miksera ubijamy cała jajka na puszystą masę, dodajemy jogurt naturalny i syrop klonowy, miksujemy do połączenia się składników.
2. Następnie dodajemy sok z cytryny, miksujemy, na koniec dodajemy porcjami mąkę i między nią sodę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Jak by masa była bardzo rzadka, to możemy dodać dosłownie troszkę mąki.
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu), łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy z owocami, dżemem lub jogurtem :-) Smacznego :-)





9 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję ten przepis w swojej kuchni. Czuję, że będzie pysznie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. nie sposób im się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł z dodaniem syropu klonowego do ciasta. Takie placuszki muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie apetyczne placuszki :) Aż mi ślinka cieknie na widok tych cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy dodatek tej nutki cytrynowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jutrzejsze śniadanie - jak znalazł:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne placuszki. Uwielbiam takie robić na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger