Pełnoziarniste placuszki na jogurcie z nutą cytryny
Dzień dobry :-) Poniedziałek witamy placuszkami. Mam w domu dwójkę ich fanów i jak tylko chwilę nie ma, to zaraz się domagają, a mama myśli i tworzy, żeby było coś innego, choć powiem Wam, że nawet jak bym robiłam im ciągle takie same, to i tak by wcinały ;-) Tym razem placuszki z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem soku z cytryny i syropu klonowego. Były naprawdę pyszne, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 jajka L
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. W misie miksera ubijamy cała jajka na puszystą masę, dodajemy jogurt naturalny i syrop klonowy, miksujemy do połączenia się składników.
2. Następnie dodajemy sok z cytryny, miksujemy, na koniec dodajemy porcjami mąkę i między nią sodę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Jak by masa była bardzo rzadka, to możemy dodać dosłownie troszkę mąki.
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu), łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Podajemy z owocami, dżemem lub jogurtem :-) Smacznego :-)
Na pewno wypróbuję ten przepis w swojej kuchni. Czuję, że będzie pysznie. 😊
OdpowiedzUsuńnie sposób im się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z dodaniem syropu klonowego do ciasta. Takie placuszki muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne placuszki :) Aż mi ślinka cieknie na widok tych cudowności :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy dodatek tej nutki cytrynowej :)
OdpowiedzUsuńNa jutrzejsze śniadanie - jak znalazł:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki. Uwielbiam takie robić na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń