Młode marchewki pieczone z miodem



Dzień dobry :-) Ostatnio miałam nadmiar marchewek, jakoś tak kupiliśmy, potem mąż wziął trochę z działki od taty i tak czekały na zrobienie. Stwierdziłam, że może posmakują dzieciom pieczone. Tak tez było, nam też smakowały, jak się uda to zrobimy jeszcze na pewno kilka razy ;-). Do marchewek dodałam łyżkę miodu i szczyptę cynamonu. Pyszne są, idealne jako dodatek do obiadu lub do zjedzenia tak po prostu. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)


Składniki:

  • 2 pęczki marchewek
  • 1 łyżka miodu u mnie wielokwiatowy
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli różowej
  • szczypta cynamonu
  • pieprz mielony też troszeczkę


1. Marchewki dobrze szorujemy szczotką, zielonej części nie obcinamy do końca, troszkę zostawiamy. W misce mieszamy olej, miód i przyprawy. Namaczamy w tak przygotowanej marynacie marchewki, ja wy nacierałam je ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą marynatą po prostu je polałam.
2. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Jak marchewki są małe to krócej. Jak skórka na nich ładnie nam się poskurcza, to są upieczone :-)
Podajemy jako dodatek do obiadu, możemy zjeść same :-) Smacznego :-)





6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię marchew. Muszę wypróbować przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku, nigdy nie jadłam takich :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na kolację:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojeju :D one wyglądają tak apetycznie, że zjadłabym je od razu wszytskie :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger