Makaron razowy ze szparagami, boczkiem i suszonym pomidorem
Dzień dobry :-) Sezon na szparagi się zaczął, u mnie oprócz małej lejdi wszyscy jemy i lubimy. Tym razem z makaronem razowym, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego dużo tartego parmezanu. Mniam, mam nadzieję, że Wy też bardzo lubicie szparagi i skorzystacie z przepisu :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- makaron u mnie penne razowe
- pęczek szparagów
- 1 opakowanie boczku w plasterkach
- kilka suszonych pomidorów
- 100 ml śmietanki 30%
- oregano
- sól
- pieprz
- parmezan
1. Makaron gotujemy al'dente. Ja szparagi umyłam, odcięłam twarde końcówki i również podgotowałam w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Po podgotowaniu ostudziłam.
2. Boczek kroimy w paseczki, tak samo pomidory.
3. Boczek podsmażamy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się nam go trochę z boczku właśnie. Dodajemy pokrojone, podgotowane szparagi i suszone pomidory. Podsmażamy chwilę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, wlewamy śmietankę. Delikatnie mieszamy, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze startym parmezanem lub innym serem. Smacznego :-)
bardzo szybki obiad i pysznie:)
OdpowiedzUsuńOstatnio dość często spotykam połączenie makaronu ze szparagami :)
OdpowiedzUsuńŚwietne wiosenne danie, w moim guście ;-)
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie:)
OdpowiedzUsuńCiężko przyznać, ale nigdy nie miałam okazji jeść szparagów. Jestem ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda mega smacznie! I jak widzę nie jest takie ciężkie do zrobienia :)
Pyszny makaron, jedyne o co się obawiam, to czy boczek nie pójdzie mi w boczki :))
OdpowiedzUsuńMakaron i szparagi...to brzmi bardziej niż dobrze!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze sezon na szparagi nie wystartował, ale skutecznie zachęcasz :D
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić szparagi, bo widziałam w sklepach :)
OdpowiedzUsuńNo jakoś szparagi nie są częstym gościem w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuń