Szparagi z pstrągiem łososiowym i mozzarellą w cieście francuskim
Sezon na szparagi powoli się zaczyna. My lubimy bardzo. Tym razem zrobiłam z pstrągiem łososiowym, mozzarellą, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko zapiekłam w cieście francuskim. Wyszło pysznie, na pewno powtórzymy nie raz :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- około 500 g filetu z pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie szparag
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kulka mozzarelli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól
- pieprz
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Ja gotuję do momentu, aż będą al'dente. Wyjmujemy, studzimy.
2. Pstrąga myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na 3 mniejsze porcje.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Z jednej strony nacinamy. Na środku układamy szparagi, na szparagi kładziemy porcje pstrąga i na pstrąga pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
Najpierw zawijamy stronę ciasta, która nie była nacięta, następnie na gładką stronę nakładamy nasze paski.
4. Pieczemy w 220 stopniach około 20-25 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić :-)
ale pycha! :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
OdpowiedzUsuńNooo, takie zestawienie to rozumiem :) Sama zjadłabym co najmniej 5 takich pasztecików :))
OdpowiedzUsuńTakie wspaniałe danie... skusi każdego. Świetny pomysł na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńI jak pysznie wygląda! Ja planuję w tym roku nie przegapić sezonu na szparagi i trochę pokombinować z nimi :)
OdpowiedzUsuńSezon na szparagi jest krótki, więc trzeba chwytać póki są:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być dobre, chętnie bym zjadła, ale niech mi to ktoś zrobi ;)
OdpowiedzUsuńwow. super wygląda. idealne nawet jako przystawka czy na imprezy domowe
OdpowiedzUsuń