Pulpeciki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym z czarnuszką
Pyszne pulpeciki z indyka z dodatkiem cukinii, do tego sos pomidorowy z czarnuszką i ryż. Moje dzieci pulpeciki uwielbiają, wymyślam im co rusz to nowe. Młoda zaczyna już sama jeść więc ma radochę jak dostanie swój widelec i może pałaszować. Pulpeciki bardzo lubi, wcięła dwa plus ryż, którego też fanką została :-) Sos delikatny z dodatkiem czosnku, śmietanki i dla zdrowia przemycona czarnuszka, która nikomu nie przeszkadzała :-) Polecam, na pewno posmakują i dzieciom i dorosłym :-)
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g cukinii
- sól
- pieprz
- jajko
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, żeby puściła wodę. Następnie odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Dodajemy też kurkumę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki (będą one mięciutkie) i smażymy na oleju z obu stron.
Sos:
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- czarnuszka
- śmietanka 30 %
1. Jak pulpeciki będą usmażone, to wlewamy do nich passatę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, bazylię, pieprz, mieszamy. Pod koniec dodajemy czarnuszkę i śmietanę, mieszamy, jeśli potrzeba doprawić, to doprawiamy i gotowe :-)
Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami :-) Smacznego :-)
Moja Mama lubi :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze pulpetów mięsnych ze startą cukinią :-)
OdpowiedzUsuńFajne pulpeciki :) Lubię mięso z indyka, a teraz muszę sprawdzić jak indyk i cukinia stają się "jednym ciałem" ;) Danie wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńNooo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czarnuszkę - przepis zapisałam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Wyglądają przepysznie :) Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
My blog
Instagram