Paella z warzywami z patelni
Dzień dobry kochani :-) Dziś przepis na paellę z warzywami z patelni. Przepis znalazłam w książce "Vege kociołkowanie" Ewy Hangel. Paella pyszna, doprawiłam po swojemu, bo tak z przepisu była za mało właśnie doprawiona. Zamiast ryżu arobrio dałam ryż brązowy, bo tamtego nie miałam. Jak ktoś wolałby wersję z mięsem, to spokojnie może dodać ;-) Miłego dnia :-)
Składniki na około 6 porcji:
- 2 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duży bakłażan
- 1 większa cukinia
- 2 cebule
- 2 większe czerwone papryki
- 300 g ryżu arborio lub brązowego
- 1 cała główka czosnku
- olej roślinny
- 1 litr wody
- 2 łyżki słodkie czerwonej papryki
- 2 - 3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- około 400 g passaty pomidorowej
1. Warzywa kroimyy w niewielką kostkę, wielkość podobna do fasoli. Czosnek obieramy, przecieramy. W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niej warzywne składniki. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem, pieprzem i mieszamy.
2. Gdy warzywa będą dość miękkie, wrzucamy do patelni suchy ryż. Zwiększamy gaz, ryż ma się uprażyć razem z warzywami. Mieszamy, żeby składniki się połączyły (to jest ostatnie mieszanie, od tej pory nic już nie mieszamy, ja pomieszałam raz jeszcze jak dodałam passatę i wodę).
3. Zmniejszamy gaz, dodajemy wodę i passatę i ja teraz pomieszałam wszystko raz jeszcze. Czekamy, aż ryż się ugotuje w daniu. Gdy jest miękki możemy podawać. Smacznego :-)
wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, sycąca potrawa, wygląda bardzo zachęcająco :) Lubię pikantne potrawy, więc poeksperymentuję z ostrą papryczką :P
OdpowiedzUsuńAkurat na pożywny obiad :)
OdpowiedzUsuńAle to fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to my lubimy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Pyszne, jednogarnkowe dania. Ja jadłam paellę z owocami morza :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taką paellę :)
OdpowiedzUsuńTaka mammałyga :) Ale na pewno pycha :)
OdpowiedzUsuńpyszny miks na zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis ;)
OdpowiedzUsuń