Łosoś w sosie śmietanowym z bazylią, suszonym pomidorem i żurawiną
Dzień Dobry :-) Pyszny łosoś w sosie śmietanowym ze świeżą bazylią, suszonym pomidorem o żurawiną. Uwielbiam tak przygotowaną rybkę, w ogóle je bardzo lubię, mam nadzieję, że Wy też :-) U nas to tego była kasza orkiszowa. Miłej środy kochani :-)
Składniki:
- 300-400 g filetu z łososia
- 100 ml śmietanki 30%
- 7-8 suszonych pomidorów
- listki świeżej bazylii
- 1 szklanka żurawiny
- sól
- pieprz
- kurkuma
- olej do smażenia
1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
2. Pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej kładziemy podzielonego na porcje łososia, podsmażamy z obu stron, dodajemy suszone pomidory, żurawinę, śmietankę, oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, żeby śmietanka połączyła się z kurkumą. Na końcu wrzucamy umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem. Smacznego :-)
Ale pyszności.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam łososia.
Może i ja przetestuję?
Pozdrawiam :)
pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńTo danie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Muszę to spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie:-)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Wspaniały przepis. Zdjęcia same powodują, że chcę się zjeść to danie. <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam. :)
Super, dawno nie jadłam łososia, muszę spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie dla mnie, nie spożywam mięsa i ryb...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
My blog
Uwielbiam wszystko, co jest związane z łososiem! Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie:
https://bitasmietanka.blogspot.com
To akurat nie są moje smaki, głównie ze względu na żurawinę.
OdpowiedzUsuńsuper sos do łososia :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie 😍
OdpowiedzUsuńwygląda wprost zjawiskowo, jestem ciekawa jak ta żurawina współgra z łososiem :)
OdpowiedzUsuń