Indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym
Pyszny indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym. Do tego u nas kasza. W Lidlu kupiłam ostatnio mini pieczarki, które czekały na wykorzystanie, zostało troszkę rukoli i tak powstało to danie. Mięso, pieczarki i cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym zimnotłoczonym, nierafinowanym do smażenia Dr Gaja. Olej ten został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno zarodków rzepaku z odmian bogatych w jednonasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy. Posiada on wysoką temperaturę punktu dymienia, co sprawia, że idealnie nadaje się do smażenia, gotowania czy pieczenia. Jest nierafinowany (nieoczyszczony) dzięki temu zachowuje naturalne wartości odżywcze. Można używać go do gotowania oraz pieczenia w wysokich temperaturach do 200 stopni. Do wyprodukowania oleju użyto rzepaku z Polski :-) Miłego dnia kochani :-)
Składniki:
- 400 g filetu z indyka
- 250 g pieczarek
- rukola
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej rzepakowy u mnie Dr Gaja do smażenia
1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Olej rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany wrzucamy cebulę. Pieczarki myjemy, kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do cebuli, solimy i smażymy.
2. Filet z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do pieczarek i cebuli. Następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony. Smażymy, co jakiś czas mieszamy, dodajemy pieprz, i zioła prowansalskie.
3. Rukolę myjemy, osuszamy na sitku. Jak mięso będzie usmażone dolewamy śmietankę. Chwilę dusimy (śmietanka powinna się nam zagęścić), doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ryżem. Smacznego :-)
spróbuję, mam na niego już ochotę:)
OdpowiedzUsuńNa sam widok zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Ciekawi mnie smak rukoli w daniu.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, może zrobie dziś na obiad.
OdpowiedzUsuńPrzeogromnie spodobała mi się idea takich pyszności.
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja!
Sama mogłabym takie coś przygotować.
Pozdrawiam :)
o kurka! Uwielbiam sosy śmietanowe, choć tak mało zdrowe :(
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie to danie! :)
Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńFajny obiad, podoba mi się dodatek rukoli :)
OdpowiedzUsuńja robię takie danie tylko w wersji bezmięsnej palce lizać :)
OdpowiedzUsuńSandicious
Kolejne świetne danie na Twoim blogu!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Narobiłaś mi smaka :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie...mniam :)
OdpowiedzUsuńrobiłam dziś coś podobnego :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam takie coś dla mojego męża. Bardzo mu smakowało, dziękuję
OdpowiedzUsuń