Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą
Pyszne ciasto biszkoptowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, masa z serków mascarpone, śmietanki 30% i do tego starta czekolada tiki taki :-) Takie ciasto wymyśliliśmy z synem. Ostatnio właśnie bawimy się w takie wymyślanki :-) Ciasto puszyste bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku życzę wszystkim :-)
Blaszka 24x34 cm
Składniki ciasto jasno:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem studzimy już normalnie. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Ciasto ciemne:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem studzimy już normalnie.
Składniki masa:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g czekolady tiki taki
Dodatkowo:
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- 3 mleka
- cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie)
1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę 30%, ubijamy. Pod sam koniec dodajemy startą na tarce czekoladę Tiki Taki, mieszamy.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko, mieszamy, lekko studzimy.
Przełożenie ciasta: ciasto jasne - połowa dżemu z czarnej porzeczki - połowa kremu z serkiem mascarpone - ciasto ciemne - druga połowa dżemu z czarnej porzeczki - druga połowa kremu - ciasto jasne - polewa czekoladowa
Ciast wkładamy na kilka godzin do lodówki :-) Smacznego :-)))
#beko #ciastojakzobrazka
Poniżej filmik, który pokaże nam jak sprytnie i szybko na dodatek bez użycia noża pokroić równo ciasto. Powiem Wam tylko, że wystarczy do tego nić. Sposób możecie wypróbować, jak będziecie kroić biszkopt na moje pyszne ciacho :-) Polecam, bo to naprawdę działa :-)
wspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńOoo już mi się podoba jak jest czarna porzeczka to podejrzewam że bym całe zjadła. Uwielbiam ciasta z czarną porzeczką
OdpowiedzUsuńoj przydałby mi się kawałeczek do herbatki:)))
OdpowiedzUsuńKiedyś na swoje urodziny upiekłam podobne, tylko dałam dwa biszkopty ciemnie i dwa jasne a za masę posłużył zmielony twaróg. Całości nie polewałam czekoladą, tylko delikatnie posmarowałam twarożkiem, posypałam kakao :) Ciasto podobne a jednak inne. Twoje na pewno świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńOd dawna tnę tak biszkopt, a ciasto wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że w swoim życiu robiłam już trochę ciast, ale te z dodatkiem dżemu z porzeczek były chyba najlepsze <3
OdpowiedzUsuńNie wiem o co chodziło, ale one tak przełamywały ten smak tworząc fajną harmonię :)
Wygląda pięknie i ta nuta porzeczki zachęcająca :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :) urodzinowo. Kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńSmakowita kostka:)
OdpowiedzUsuńAleż musi być dobre....:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Jestem ciastożercą... lubię i już :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, a jak ciasto z porzeczką to już wiem, że u mnie w domu by szybko zniknęło :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń