Carpaccio z pieczonych buraków



Dzień Dobry :-) U mnie od rana świeci słoneczko, wiatr ustał, szkoda tylko, że śnieg przestał padać, bo myślałam, że dłużej będzie :-) Nie wiem, czy jedliście już, czy lubicie carpaccio z pieczonych buraków?? Jak jadłam kiedyś w restauracji, bardzo mi smakowało, tym razem zrobiłam w domu. Powiem Wam, że jest rewelacyjne. Z buraczkami idealnie łączy się rukola, prażony słonecznik, ser feta i do tego pyszny sos na bazie miodu, oliwy, sosu balsamicznego i soku z cytryny. Mniam :-) Sos zrobiłam na oko, dodawałam składniki i próbowałam, czy smakowo mi odpowiada. Polecam Wam bardzo i życzę miłego i słonecznego dzionka :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 średnie buraki
  • 1 opakowanie sera fety
  • opakowanie rukoli
  • 4 garście słonecznika


Sos:

  • oliwa z oliwek
  • miód
  • sok z cytryny
  • kilka kropel sosu balsamicznego


1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół i układamy na papierze (możemy je owinąć folią aluminiową). Pieczemy w 200 stopniach około 1 godziny (czy są miękkie sprawdzamy widelcem). Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
2. Pokrojone w cienkie plasterki buraki układamy na większym płaskim talerzu. na buraczki dajemy umytą rukolę, pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy i posypujemy po naszej sałatce.
3. Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny (ja dałam około 1 łyżkę), miód (łyżki), kilka kropel sosu balsamicznego i mieszamy. Sos musimy smakowo dopasować pod siebie, więc jeśli chcemy jakiegoś składnika więcej to śmiało go dodajemy :-). Tak przygotowanym sosem za pomocą łyżki polewamy sałatkę. Smacznego :-)))






14 komentarzy:

  1. Chyba kiedyś jadłam, z chęcią przygotuję sama :)
    U nas też już nie pada, ale mam nadzieję, że jeszcze będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie śnieg cały czas sypie i wieje . Ja lubię buraki ale muszę z nimi ostrożnie chętnie bym zjadła czemu nie?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat buraki zalegają mi w lodówce.. hmmmm coś nie jestem przekonana, może się skuszę!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie nie moje smaki rukola i buraczki ale za to mój mąż uwielbia rukolę, dość często ją je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lovely post dear realy this dish is delicious i love it.. thanks for sharing dear... :)
    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydownie coś co lubię :) a do tego pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Buraki to moje ulubione warzywo... czasem się nikomu nie śniło, że można je wykorzystać na tyle sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię przynajmniej raz w tygodniu piekę więcej buraków i mam na dwa razy dla mięsożerców dodaję szynkę parmeńską też jest pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam pieczone buraki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger