Bataty faszerowane salami, pistacjami, pomidorem, chili i oliwką
Pyszne faszerowane bataty, tym razem dodałam do nich pistacje, chili, suszone pomidory, oliwki i salami. Do tego sos czosnkowy. Mniam, mam nadzieję, że tak lubicie :-) Miłego dnia kochani :-)
Składniki 3 porcje:
- 3 większe bataty
- sól
- 2 papryczki chili
- garść pistacji
- oliwki zielone
- kulki mozzarelli (ja dałam 6 sztuk)
- kilka suszonych pomidorów
- kilka plasterków salami
Sos czosnkowy:
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- kilka łyżek majonezu
- sól
- pieprz
1. Bataty szorujemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na pół, oprószamy solą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim bataty. Zapiekamy w 200 stopniach około 40 minut. Studzimy.
2. Łyżką do lodów wydrążamy miąższ (ale nie cały, zostawiamy trochę na spodzie i po bokach), kroimy go w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski.
3. Suszone pomidory, oliwki, papryczkę chili kroimy, tak sami salami. Pistacje obieramy, nożem rozdrabniamy.Kulki mozzarelli kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do miski do pokrojonych batatów, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na wydrążone bataty.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy nafaszerowane bataty około 15 minut. Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym ( czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy). Smacznego :-)
#myAmbition
Dla wszystkich czytelników bloga 10% zniżka na produkty Ambition - hasło
ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017 roku).
lubię bataty i za rzadko je jem!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za batatami, ale w tej odsłonie wyglądają smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie jadłam batatów... trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Bardzo smaczny pomysł na bataty :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńostatnio tez piekłam bataty. Twoje są fajnie nafaszerowane <3 mniam !
OdpowiedzUsuńmmm... wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wiosennie :) i zdrowo.
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na przekąskę....
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bataty :) fajnie je nadzialas :)
OdpowiedzUsuń