"Z miłości do lokalności" Tomasz Jakubiak - recenzja
Tomasz Jakubiaka oglądałam i jak tylko mam okazję oglądam w telewizji kuchnia+ gdzie jest gospodarzem programu "Jakubiak w sezonie". Podoba mi się jak prowadzi program, na luzie, ogląda się go bardzo przyjemnie, widać, że to co robi, robi z ogromną przyjemnością. W programie promuje on produkty regionalne i sezonowe. Promuje to co nasze i dobre.
Niedawno nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się jego książka "Z miłości do lokalności" Tradycyjne dania w nowej odsłonie. Autor w książce pokazuje nam jak dobre, zdrowe i smaczne są nasze lokalne wyroby produkowane w lokalnych małych gospodarstwach i firmach. Zabiera nas w podróż po Polsce, pokazuje historie kilku rodzin, dowiecie się jak wyglądała ich droga do sukcesu i jak udało się im utrzymać wielopokoleniowe firmy. W programie i w książce stara się nam uświadomić jak ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia są lokalne produkty, zachęca, żeby odwiedzać lokalne bazarki, żeby pytać i dowiadywać się skąd jest dany produkt, żeby przede wszystkim czytać etykiety. Nie chodzi tu o to, żeby produkt miał naklejkę "bio" czy "eko", bo jeśli kupujemy go od lokalnego rolnika jest tak samo wartościowy.
Książka została podzielona na pięć części. Pierwsza to zupy i jest tu rosół z kapłona z domowym makaronem jajecznym, rumpuć, czyli gęsta zupa jarzynowa z mięsem lub botwinka ze smażonymi ziemniakami, rabarbarem i słodką śmietaną. Część druga to dania główne i mięsne i tutaj znajdziemy gołąbki z kaszą mazurską i szarpanym duszonym mięsem i lubczykiem, kurczak w szałwii i białym winie, kluski szagówki ze smażoną kapustą kiszoną. Są też pierożki z białą kiełbasą ze świni złotnickiej od Nowickiego. Część trzecia to dania wegetariańskie i tutaj naleśniki starokornickie, ziołowe pulpety z kaszy jaglanej, kopytka z masłem palonym, pesto szczawiowym i kozim serem. Kolejne są dania z ryb i tutaj pyszne propozycje z nimi w roli głównej, kolejna część to kanapki, przekąski sałatki. Pomiędzy rozdziałami w przepisami znajdziemy wspomniane wyżej opowiadania, anegdoty, czyli coś przyjemnego i ciekawego do poczytania :-)
Książka jest cudownie wydana, opatrzona pięknymi zdjęciami potraw i nie tylko. Idealna na prezent. Przepisy naprawdę ciekawe, ja zaznaczyłam już sporo takich do wypróbowania. Na pewno zrobię naleśniki starokornickie, placuszki jogurtowe z bananami w sosie z gorzkiej czekolady, zaznaczyłam kilka dań z rybami, kurczaka, pierogi z nadzieniem z bobu (poczekają jak będzie świeży bób), ziołowe pulpety z kaszy jaglanej i wiele innych propozycji, bo jest naprawdę w czym wybierać :-)
Tytuł: "Z miłości do lokalności" Tradycyjne dania w nowej odsłonie.
Autor: Tomasz Jakubiak
Okładka: zintegrowana
Stron: 224Okładka: zintegrowana
Cena okładkowa: 49,90 zł
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Ciekawie wydana książka:)
OdpowiedzUsuńNa taką książkę jestem chętna :) Świetnie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuń