Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym



Pulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-)

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne)
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


Sos:

  • 700 ml buliony warzywnego lub drobiowego
  • 1,5 szklanki startej dyni Hokkaido
  • kurkuma
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 1/3 szklanki śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia


1. Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, żeby zmiękła. Do miski dajemy mięso, jajko, przyprawy, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie, nabieramy porcje mięsa i formujemy w rękach kuleczki. Podsmażamy na oleju kokosowym lub inny. Odkładamy na talerz.
2. Do głębokiej patelni przelewamy gorący bulion, wrzucamy do niego startą na tarce dynię, oraz kurkumę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pulpeciki i dusimy pod przykryciem jeszcze z 10 minut. 
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy i bezpośredni przez sitko przesiewamy mąkę. Mieszamy, sos ładnie powinien nam się zagęścić. jak by był za rzadki, to dodajemy jeszcze troszkę mąki. Ja wierzch posyłałam jeszcze suszoną bazylią :-) Smacznego :-)





13 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek. Faktycznie trzeba korzystać, póki sezon na dynie w pełni

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, seems to be delicious. I need to try!

    NEW OUTFIT POST | FEELING COZY is the Way to Be Amazing :o
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D


    Please, VOTE FOR ME

    OdpowiedzUsuń
  3. N ataki obiadek to ja się wpraszam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sosu dyniowego jeszcze nie robiłam, a danie wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne pulpeciki, apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają MEGA :) Trzeba będzie kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie to wygląda! Zjadłabym teraz całą patelnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie dość ze apetycznie wygląda to jeszcze przepięknie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, dokładnie na sezon dyniowy!
    Pyszne zdjęcia...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem szczerze świetne danie:) Nigdy nie jadłam pulpetów w takim wydaniu, z dynią. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. apetyczny obiadek w jesiennym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger