"Dania bez glutenu" Zdrowa kuchnia Siostra Maria - recenzja
Książka "Dania bez glutenu" Siostry Marii ukazała się w tym miesiącu nakładem Wydawnictwa Martel. Książka pełna zdrowych przepisów bez glutenu, dla osób chorych na celiakię, oraz tych, którzy nie chcą lub nie mogą glutenu spożywać. Z przepisów mogą skorzystać również osoby, które chcą przygotować sobie coś innego, dla odmiany, chcą spróbować dań bez glutenu.
Potrawy zawarte w książce są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Wypróbowałam jak na razie placuszki bez glutenu. Były bardzo smaczne, smakowały i dzieciom i nam. Wybrałam wiele przepisów, które przygotuję w najbliższym czasie. Nie unikamy glutenu, ale jak mogę przygotować coś zdrowego, innego to chętnie to robię. Przepisów jest mnóstwo, jest naprawdę w czym wybierać :-)
Książka to: placki, naleśniki, kluski ..., pieczywo, zupy, sałatki, ciasta i ciasteczka. Najbardziej rozbudowany jest rozdział pierwszy w którym możemy wypróbować pyszne tortille kukurydziane, wrapy, omlety, jest sporo bezglutenowych naleśników, placków, jest też pizza, gnocchi, kluski, makarony i kotleciki. Rozdział drugi - pieczywo to chleb gryczany, z siemieniem lnianym, ziemniaczany, z maślanką i wiele innych, oraz bułeczki. Zupy też są pyszne np. porowa z kaszą kukurydzianą i serem lub fasolowa z kurczakiem i tymiankiem. Na deser możemy zjeść też coś słodkiego np. ciasteczka ryżowe z migdałami, dla fanów serników jest przepis na bezglutenowy i wegański sernik bez pieczenia, ciasto zebra, czy sernik z jagodami, a to nie wszystko, bo słodkich propozycji też jest dużo :-) Wszystkie przepisy opatrzone zdjęciami gotowej już potrawy :-)
Tytuł: "Dania bez glutenu" Zdrowa kuchnia
Autor: Siostra Maria
Okładka: twarda
Stron: 288Okładka: twarda
Cena okładkowa: 37,99 zł
Wydawnictwo: Martel
Ciekawa książka :)
OdpowiedzUsuńA może ktoś wydał książkę zatytułowaną - "dania bez mleka"?
OdpowiedzUsuńświetna książka :)
OdpowiedzUsuńByła swego czasu moda na unikanie glutenu. Prawdę mówiąc na chwilę sama jej uległam. Obecnie nie zwracam uwagi na gluten w diecie, nie czuję się po nim źle ale rozumiem też, że nie wszyscy go tolerują.
OdpowiedzUsuńJa też nie zwracam, moda była, niektórym została, czasem lubię zrobić coś innego, wypróbować i tylko wtedy robię coś bez glutenu :-)
UsuńNiektórzy nie interesują się modą tylko próbują się leczyć np z Celiakii
OdpowiedzUsuńModa jest i była, osoby chore na Celiakie to co innego i o tym każdy wie.
Usuń