"Dania bez glutenu" Zdrowa kuchnia Siostra Maria - recenzja



Książka "Dania bez glutenu" Siostry Marii ukazała się w tym miesiącu nakładem Wydawnictwa Martel. Książka pełna zdrowych przepisów bez glutenu, dla osób chorych na celiakię, oraz tych, którzy nie chcą lub nie mogą glutenu spożywać. Z przepisów mogą skorzystać również osoby, które chcą przygotować sobie coś innego, dla odmiany, chcą spróbować dań bez glutenu. 

Potrawy zawarte w książce są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Wypróbowałam jak na razie placuszki bez glutenu. Były bardzo smaczne, smakowały i dzieciom i nam. Wybrałam wiele przepisów, które przygotuję w najbliższym czasie. Nie unikamy glutenu, ale jak mogę przygotować coś zdrowego, innego to chętnie to robię. Przepisów jest mnóstwo, jest naprawdę w czym wybierać :-)

Książka to: placki, naleśniki, kluski ..., pieczywo, zupy, sałatki, ciasta i ciasteczka. Najbardziej rozbudowany jest rozdział pierwszy w którym możemy wypróbować pyszne tortille kukurydziane, wrapy, omlety, jest sporo bezglutenowych naleśników, placków, jest też pizza, gnocchi, kluski, makarony i kotleciki. Rozdział drugi - pieczywo to chleb gryczany, z siemieniem lnianym, ziemniaczany, z maślanką i wiele innych, oraz bułeczki. Zupy też są pyszne np. porowa z kaszą kukurydzianą i serem lub fasolowa z kurczakiem i tymiankiem. Na deser możemy zjeść też coś słodkiego np. ciasteczka ryżowe z migdałami, dla fanów serników jest przepis na bezglutenowy i wegański sernik bez pieczenia, ciasto zebra, czy sernik z jagodami, a to nie wszystko, bo słodkich propozycji też jest dużo :-) Wszystkie przepisy opatrzone zdjęciami gotowej już potrawy :-)












Tytuł: "Dania bez glutenu" Zdrowa kuchnia
Autor: Siostra Maria
Okładka: twarda
Stron: 288
Cena okładkowa: 37,99 zł
Wydawnictwo: Martel

7 komentarzy:

  1. A może ktoś wydał książkę zatytułowaną - "dania bez mleka"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Była swego czasu moda na unikanie glutenu. Prawdę mówiąc na chwilę sama jej uległam. Obecnie nie zwracam uwagi na gluten w diecie, nie czuję się po nim źle ale rozumiem też, że nie wszyscy go tolerują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie zwracam, moda była, niektórym została, czasem lubię zrobić coś innego, wypróbować i tylko wtedy robię coś bez glutenu :-)

      Usuń
  3. Niektórzy nie interesują się modą tylko próbują się leczyć np z Celiakii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moda jest i była, osoby chore na Celiakie to co innego i o tym każdy wie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger