Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
Witajcie :-) Już piątek i weekendu początek :-) Powiem Wam, że się cieszę. Ten tydzień taki ponury, a przyszły zapowiadają bardziej słoneczny. U mnie dziś pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. Moje młodsze dziecię je już z nami i teraz muszę albo gotować pod nią, albo dla nas robić coś innego i dla coś innego. Czasem tak robię, ale wiecie jak to jest, że zjadłoby się coś co się lubi, a ona jeszcze nie może. Dajemy rade w każdym bądź razie ;-). Pulpeciki wyszły delikatne, idealne dla dzieci, nie są smażone, tylko gotowane w bulionie warzywnym. Młoda wcięła jednego, bardzo jej smakowały :-) Miłego piątku Wam życzę :-)))
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko L
- 2 ząbki czosnku
- 1 większa marchewka
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkie papryki
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki
- bulion
1. Kajzerkę moczę chwilę w wodzie lub odrobinie mleka. Odciskam.W misce mieszam wszystkie składniki na pulpeciki (mięso, przyprawy, natkę pietruszki, bułkę i jajko). Formuję pulpeciki, ja zrobiłam takie średnie.
2. Do wrzącego bulionu wrzucam startą na tarce marchewkę, wkładam delikatnie pulpeciki. Garnek przykrywam pokrywką i gotuję pulpeciki około 20 minut co jakiś czas je przekręcam.
3. Ugotowane pulpeciki wyjmuję na talerzyk. Do bulionu wrzucam posiekany koperek, w miseczce mieszam trzepaczką śmietanę z odrobiną bulionu i mąką. Wlewam do bulionu, mieszam, dodaję pulpeciki. Sos powinien nam zgęstnieć. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :-)
Bardzo lubie klopsiki i sosik równiez :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńdomowa tradycja :)
OdpowiedzUsuńSmak lata <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania 😃
OdpowiedzUsuńdelikatne pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńU mnie danie by się sprawdziło :)
OdpowiedzUsuńmoja mama czasem takie robi
OdpowiedzUsuńMNIAM:)
OdpowiedzUsuńLubie pulpety! :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńO matko, wieki nie jadłam czegoś takiego delikatnego. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńDelikatnie i smacznie, fajny obiad :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki z indyka w koperkowym sosie, mogę jeść codziennie i prawie tak samo przyrządzam:-) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze się obroni :)
OdpowiedzUsuńAkurat rozmrażam mięso mielone na jutro, miałam smażyć kotlety ale zrobię Twoim sposobem:)
OdpowiedzUsuń