Torcik na zimo z truskawkami i mascarpone



W piątek postanowiłam Was skusić takim torcikiem, może zrobicie na weekend :-). Torcik lekki, bardzo smaczny, bez pieczenia. Masa to mascarpone, trochę śmietanki, żelatyna i zmiksowane truskawki, całość lekko dosłodzona. Na wierzch truskawki i galaretki truskawkowe. Polecam i życzę miłego piątku :-)

Tortownica 20 cm

Składniki masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 15 zblendowanych na mus truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml przegotowane ciepłej (nie gorącej) wody
  • 3 łyżki żelatyny


Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki na wierzch torcika


1. Spód tortownicy wyłożyłam papierem, boki folią spożywczą. Na spód tortownicy układamy biszkopty.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Truskawki blendujemy. 2 galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, odstawiamy do ostudzenia. 
2. Do misy miksera dajemy śmietanę, ubijamy. W drugiej misie miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem, jak ładnie nam się połączy dodajemy do śmietany i miksujemy na niskich obrotach, żeby składniki się połączyły.
3. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jak się nam ładnie rozpuści, to zdejmujemy z rondelka i studzimy. 
4. Do serka mascarpone i śmietany dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy. 2 łyżki naszej masy, dodajemy do ostudzonej żelatyny, mieszamy dokładnie i całość dodajemy do reszty miksujemy, żeby nam się ładnie połączyła z masą (jak dodamy w taki sposób, to nie powinny zrobić nam się grudki, u mnie wyszło oki). Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki.
5. Truskawki kroimy na połówki. Jak wcześniej przygotowane galaretki zaczną nam tężeć to wyjmujemy nasz torcik z lodówki, układamy na wierzchu truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Torcik wkładamy z powrotem do lodówki i zostawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego :-))






13 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Uwielbiam serniczki na zimno :) Twój torcik wygląda mega smacznie Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby taki łatwy a ja jakoś nie mogę nigdy się zabrać. Ten serek mnie zachęca, będzie mniej roboty i jest smaczniejszy niż inne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ależ apetyczne. Dawno nie jadłam takich rarytasów z truskawkami, muszę koniecznie znowu do nich sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wakacyjna klasyka ;) Dla mnie to oczywiście też smaki dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... truskawkowa pora <3 wielbię! :D
    Pyszny torcik!

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe sezonowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie letnie wypieki zwłaszcza te z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  8. Często robię taki torcik tylko z pieczonym cienkim biszkoptem na spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. omamusiu! on aż krzyczy - ZJEDZ MNIE!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger