Konkurs z Wydawnictwem Martel, wygraj książkę "Gotuj z Kuchcikiem"
Witajcie kochani :-). Mam dla Was jeszcze dzisiaj fajny konkurs w którym można wygrać 3 książki "Gotuj z Kuchcikiem" Sponsorem nagród jest Wydawnictwo Martel.
"Gotuj z Kuchcikiem" to książka w której znajdziemy przepisy na dania dla dzieci i nie tylko. Przepisy są zdrowe, smaczne i proste. Zaskakują smakiem i oryginalnym pomysłem, że można z prostych składników wyczarować fantastyczne potrawy. Dodatkowo zachęca do wspólnego gotowania.
"Udział w tym projekcie był świetną zabawą, ale również uświadomił mi, jak ważne jest żywienie najmłodszych. Uważam, że ta książka to kulinarny "plac zabaw", który gwarantuje dobrą zabawę i nigdy się nie nudzi" polecam Kinga Paruzel.
Oto zasady konkursu:
1. Konkurs trwa od 28.06.2017 r do 05.07.2017 r do 24:00
2. Zadanie konkursowe:
Gotujecie z dziećmi? Jeśli tak proszę o przesłanie w komentarzu pod tym postem przepisu na Wasze ulubione danie/deser, który lubicie razem przyrządzać.
Proszę o polubienie fun page Wydawnictwa Martel na FB.
Jedna osoba może podać jedną propozycję.
3. Nagrody zostaną wysłane na terenie Polski.
4. Proszę o podpisanie się i ewentualnie podanie maila.
5. Organizatorem konkursu jest blog Kruche Babeczki, a sponsorem nagród Wydawnictwo Martel
6. Wyniki ogłoszę 08.07.2017 r
7. Po ogłoszeniu wyników proszę o przesłanie danych wraz z numerem telefonu na mój adres mailowy: kruchebabeczki@gmail.com
Na dane będę czekała do 3 dni, jeśli w tym czasie nie dotrą wybierzemy kolejną osobę.
8. Nagrody wyśle sponsor konkursu Wydawnictwo Martel
Zapraszam do zabawy :-)
Ja nie gotuję z moją córcią - jest już dorosła i nie mieszka ze mną. Powodzenia dla biorących udział :)
OdpowiedzUsuńNie kwalifikuję się... (nie mieszkam w Polsce i mam już dorosłego syna:)
OdpowiedzUsuńJa również nie, ale życzę innym powodzenia :)
OdpowiedzUsuńDzieci i ja lubimy robić kokosiki. Piekę wielką blachę ciasta, gotuję pokaźny garnek polewy czekoladowej, a do osobnego naczynia sypie kokos. Siedzimy razem i otaczały pocięte paluszki w polewie, a gdy tylko odwroce głowę polewy coraz bardziej ubywa. Zdarza się, że specjalnie znajduję sobie zajęcie, aby nie patrzeć w ich stronę. One mają świetną zabawę, a ja muszę zrobić drugi garnek polewy czekoladowej :) 😃
OdpowiedzUsuńSynowie dużo z nami gotują czy pieką. Przyszedł sezon letni to lubimy robić drożdżówki z owocami, obecnie z truskawkami.
OdpowiedzUsuń500g mąki, 2 jajka, pół kostki margaryny, 40g drożdży, opakowanie cukru pudru, szkl ciepłego mleka
Nadzienie truskawki, cukier
Kruszonka: margaryna, cukier, mąka
Z mleka, drożdży, mąki i cukru( po 1 łyżce) zrobic z rozczyn, pozostawic na ok 10 min do wyrosniecia. Dodac mąkę, 2 żółtka i 1 białko, lekko wymieszać. Dodac roztopioną margaryne i wyrobic ciasto. Pozostawic do wyrosniecia. Truskawki pokroic i posypac troche cukrem. Z wyrosnietego ciasta odrywac kawałki wielkosci malych mandarynek, ukladac na papierze na blaszce, pozostawic chwile do wyrosniecia, nastepnie w kazdej na środku wcisnąć troche szklanka i w to mniejsce nalozyc truskawki. Posmarowac brzego bialkiem i posypac kruszonką. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Szkoda ze zdjęć nie mozna dodać:(
Kamila Szymańska - kamilaszymanska777@wp.pl
Można, jak tylko Pani chce, to w komentarzu proszę dodać :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHah, póki co przyrządzam dla córki tylko papkę z marchewki :P Ale może kiedyś będziemy razem gotować. Taką mam nadzieję :D
OdpowiedzUsuńWitam. Najczęściej z synkiem ( 4 lata) pieczemy różne babeczki. Ja dodaję składniki do miski a synek miesza. Później synuś układa na blaszce papilotki a ja wypełniam je masą. Po upieczeniu wspólnie dekorujemy je cukrem pudrem.Oto przepis na nasze ulubione babeczki.Składniki:
OdpowiedzUsuń1 szkl mąki
100 g gorzkiej czekolady
200 g ricotty
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżka naturalnego kakao
Rozpuszczamy gorzką czekoladę razem z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.W jednej misce mieszamy razem suche składniki:mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: rozpuszczoną czekoladę, ricottę, jajka i olej. Przelewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wkładamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.Natalia Mi
ja robię z moim wnuczkiem najczęściej naleśniki z różnymi nadzieniami. Najlepiej smakują nam z owocami i lekkim kremem. Oto przepis:1 szklanka mleka
OdpowiedzUsuń1 i 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, wodę dodajemy jajka i cukier,mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy do mleka i mieszamy lub miksujemy, dodajemy olej i mieszamy.
Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, na jasno złoty kolor.
Najczęściej jemy z jogurtem naturalnym i owocami sezonowymi.kuchenny swiat
Witam,
OdpowiedzUsuńNajczęściej z moją 6-letnią córką i 3-letnim synkiem przygotowujemy różnego rodzaju babeczki lub muffinki. Takie wypieki koniecznie przygotowujemy w sylikonowej formie w kształcie różnych zwierzaczków. Oto nasz ulubiony ekspresowy przepis:
Składniki:
100 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka 150 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
50 ml likieru kawowego (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać jajka, cukier, śmietanę, ewentualnie likier kawowy i całość zamieszać.
2. W innym naczyniu przesiać mąki, dodać sodę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać.
3. Składniki mokre i suche połączyć, krótko zamieszać do połączenia składników.
4. Ciasto wyłożyć do dowolnych foremek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st C ok 20-25 minut (do suchego patyczka).
Życzymy smacznego!!!
Anna Zygmunt
Witam:-)
OdpowiedzUsuńWraz ze swoim synkiem a zwłaszcza dla Niego robimy gnocchi z kurczakiem w sosie śmietanowym z pesto koperkowym.
Gnocchi możemy oczywiście zrobić samemu , ale ja wybieram łatwiejszą opcje i polecam łatwo dostępne z Lidla:-)są smaczne i do tego proste w przygotowaniu.
pesto koperkowe:
2 duże pęczki koperku
50 g prażonego słonecznika
50 g parmezanu
200 ml oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika dodajemy olej i blendujemy,ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni podsmażamy sobie przyprawioną pierś z kurczaczka pokrojona w kostkę, następnie dodajemy troszkę naszego pesto i mieszamy.Kiedy kurczak ładnie połączy się z koperkiem wlewamy na przysłowiowe "oko" śmietankę 30%. Czekamy aż nasz sos się zredukuje i gotowe :-)
Beata Bigdoń
Bardzo prościutkie i Smaczniutkie
OdpowiedzUsuńA moje łobuziaki to niejadki duże
Nie jedną przez to w domu mamy burzę!
Ale racuszki z jabłkiem uwielbiają
Wielką ucztę wtedy mają :)
Trzemy 2 jabłuszka na tareczce
Dodajemy 2 łyżki mąki
Troszeczkę wlewamy mleczka
2 jajeczka też wbijamy
I mieszamy
Aaa i troszkę proszku do pieczenia
Łyżką na gorący olej dajemy
Ojjjj zaraz je zjemy :)
Smażymy z dwóch stron placuszki
Pyszne racuszki
A na talerzyku posypujemy cukrem pudrem
Mniam mniam już buźki uśmiechnięte są cudnie!