"Filozofia smaku" Kulinarna podróż po Grecji - Teo Vafidis
Książka "Filozofia smaku" ukazała się niedawno nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki. Jest ona gratką, dla osób, które lubią kuchnię grecką, ale też dla tych, którzy chcieliby ją poznać i wypróbować. To nie tylko przepisy na dania kuchni greckiej, ale też kultura i prawdziwa podróż po smakach tej kuchni, w którą zabierze nas Teo Vafidis.
Toe Vafidis z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny, z pasji ambasador kulturyi kuchni greckiej w Polsce. Jest częstym gościem w programach telewizyjnych takich jak Kawa czy herbata i Pytanie na śniadanie. Jest też pomysłodawcą i gospodarzem programów podróżniczo - kulinarnych NienaŻarty, Teo - ria smaku Toe Vafidisa oraz Filozofia smaku Toe Vafidisa, które są realizowane w różnych zakątkach świata.
Podróż zaczyna się od miasteczka Seres w którym urodził się autor. Kolejnym etapem jest Wyspa Milos, Folegandros, Kreta, Mykonos, Naksos i Półwysep Chalcydycki. Autor opisuje tutaj nie tylko smaki, ale też piękną przyrodę, podpowiada, które miejsca warto odwiedzić, co warto zjeść, jakie atrakcje czekają na turystów.
Po ekscytującej podróży przychodzi czas na sekrety starożytnych greków. To potrawy, które jedli. Były one lekkie, takie które pozwalały im przetrwać do wieczora i tylko wtedy jedli obfitą kolację. Jedli sezonowe produkty, bardzo urozmaicone. Sekret tej kuchni tkwi w przyprawach, produkt bez którego nie istniała by kuchnia grecka to oliwa z oliwek, która jest produktem na wagę złota, tak samo oliwki, które są składnikiem niezbędnym w greckim żywieniu. Kolejne produkty to wino, ryby, owoce morza i owoce. Autor w książce opisał produkty, bez których nie można sobie wyobrazić kuchni greckiej.
W końcu głodni od samego czytania tylko o smakach greckiej kuchni docieramy do przepisów, które możemy sami przygotować w domu. to przepisy na przystawki, zupy i dania mięsne, ryby i owoce morza, dania warzywne i oczywiście desery. Możemy zrobić sobie pyszną jajecznicę po grecku, fasoladę, pastacjade z wyspy Korfu, jagnięcinę klefitko, krewetki z makaronem orzo, naparem z krokos kozanis i serem feta, a na deser zjeść lody parfait z sera feta lub tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową. To tylko pojedyncze przykłady, a jest w czym wybierać i co poczytać :-). Polecam :-)
Autor: Teo Vafidis
Okładka: twarda
Stron: 248
Cena: 49,90 zł
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Ta książka bardzo mnie interesuje :) Chcę ją mieć :)
OdpowiedzUsuńo fajne przepisy na lokalną kuchnię :) super, mi się podoba
OdpowiedzUsuńmam smaka na tą książkę ;)
OdpowiedzUsuńMuszę się rozejrzeć :). Chętnie bym coś wypróbowała u siebie w domu :)
OdpowiedzUsuń