Zdrowe ciasteczka z masłem migdałowym
Te pyszne ciasteczka widziałam kiedyś u Kasi Gurbackiej, przepis zapisałam. teraz na weekendzie moje dziecko naszło na ciasteczka, więc odszukałam, zmodyfikowałam, dodałam masło migdałowe prażone Primavika z bardzo dobrym składem bo 99% to migdały a 1% to sól morska, zamiast syropu klonowego dałam miód. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 20 ciasteczek:
- 1/2 szklanki masła migdałowego prażonego Primavika
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki posiekanej żurawiny
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki amarantusowej
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/3 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
1.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej większej masło migdałowe z miodem i olejem kokosowym.
2. Do składników mokrych wsypujemy suche, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną żurawinę, jeszcze raz mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulkę i troszkę ją spłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach, ponieważ ciasteczka zwiększą swoją objętość.
5. Pieczemy około 10 minut. Delikatnie przekładamy na kratkę. Ciasteczka na początku są bardzo miękkie, ale jak ostygną to robią się twardsze i są kruche :-). Smacznego :-))
pychotka, świetne do jogurtu:)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka bardzo chętnie bym pochrupała :) Świetnie wyglądają i na pewno są mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka! Uwielbiam masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym pochrupała takie ciasteczka. Muszą pysznie smakować i pachnieć migdałami... umm, mniam :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka mi leci :) Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
super chrupacze do kawki czy na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń