Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim
Tak jak pisałam w zeszłym tygodniu, jak przyszły do nas sery korycińskie mój syn wybrał jeden i powiedziała, że ten ma być do pizzy. Nie było wyjścia i były pizzerinki zamiast pizzy, ale to to samo, tylko w mniejszej wersji. Ser rzeczywiście idealny do pizzy. Z resztą wszystko są super do zjedzenia solo, do sałatek, pizzy, do łososia, no do wszystkiego. Są po prostu super :-). Miłego dzionka Wam życzę :-)
Składniki na 6 sztuk:
- 20 g drożdży
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 150 g sera korycińskiego swojskiego
- kilka pomidorków koktajlowych
- salami
- kawałek cukinii
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- rukola
Sos:
- ketchup
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
1. Do wysokiego kubka rozkruszamy drożdże, dajemy cukier, troszkę wody, mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły, dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły.
2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy.
3. Po tym czasie na stolnicę dajemy troszkę mąki, wysypujemy ciasto i zarabiamy. Dzielimy na 6 części i formujemy koła, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. ketchup mieszamy z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, smarujemy pizzeriny.
5. Ser kroimy w kostkę, cukinię w plasterki, czosnek przepuszczamy przez praskę cebulę kroimy w piórka. Dodatki układamy na pizzerinkach według własnego uznania.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pizzeriny pieczemy około 20 minut na termoobiegu. Po wyjęciu dodajemy umytą rukolę :-). Smacznego :-))
Pyszności. Uwielbiam ten ser :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kolację:)
OdpowiedzUsuńOj dawno już nie jadłam pizzy, a te wyglądają bardzo zachęcająco
OdpowiedzUsuńpotwierdzam te sery są po prostu genialne :) a pizza z nimi smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę taką pizzerinkę:)
OdpowiedzUsuńfajne te pizzerinki! pokuszę, ale chyba już po świętach :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, takie na dwa kęsy. Pyszne nadzienie, fajne smaki i kolorowe za sprawą ziół. Ser bardzo apetycznie wygląda. Pewnie tez tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńŁadniutkie, rumiane takie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne na kolację :)
OdpowiedzUsuń