Ciasto różana chmurka



Ciasto nazwałam różana pianka z dwóch powodów. Po pierwsze użyłam do niego płatków róży ucieranych z cukrem od Ogródek Dziadunia (są rewelacyjne), a po drugie na płatkach jest leciutka pianka ze śmietany kremówki i serka mascarpone z dodatkiem żelatyny, oraz polewa z gorzkiej czekolady. Spód to u mnie ciasto kruche, ale jak wolicie biszkopt, to też może być :-). Miłego dzionka :-)

Blaszka 28x19 cm

Składniki ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Zagniatamy. 
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto musimy rozwałkować i wykładamy nim blaszkę. 
3. Pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut. Studzimy..

Składniki pianka:

  • 300 ml śmietany 30 %
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
  • 3 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo:



1. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( daję do rondelka i zalewam wodą, tak aby przykryła żelatynę), odstawiam aż napęcznieje, wtedy podgrzewam (trzeba pamiętać, żeby nam się żelatyna nie zagotowała, bo nam się już nie zsiądzie) do momentu, aż się rozpuści. Studzę.
2. Do miski miksera daję śmietanę kremówkę, serek mascarpone i ubijam na puszystą piankę, dodaję cukier i żelatynę (trzeba uważać, żeby nie była ciepła, bo powstaną nam grudki), miksuję do połączenia się składników.
3. Ciasto kruche smaruję ucieranymi z cukrem płatkami róży, na nie wykładam piankę i wstawiam na chwilę do lodówki.
4. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, masło i mleko, mieszam, żeby składniki cię połączyły. Studzę i wylewam na piankę. Ciasto wkładam na kilka godzin do lodówki :-). Smacznego.





12 komentarzy:

  1. taka chmurka musi smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cisto wygląda przepysznie a sam przepis nie wydaje się skomplikowany. :) Moja Ciocia chętnie zagląda na Twojego bloga i ciągle coś pichci z przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam konfiturę z róży, ciasto z jej dodatkiem musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie a i wykonanie nie jest specjalnie trudne. Trzeba będzie to sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda pięknie i smacznie. Nie spotkałam się z tym dżemem, a tak bardzo lubię rogaliki z różą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta róża robi za całość - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I believe this is among the most important information for me.
    And i am satisfied reading your article. However wanna statement on few normal issues, The web site
    taste is perfect, the articles is actually great :
    D. Good task, cheers

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger