Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem



Pierogi robię bardzo rzadko, a to ze względu na brak czasu niestety. Jak mąż ma wolne, ja nic ważnego do zrobienia, to raz na jakiś czas uda mi się :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-)

Składniki ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • sól
  • dość ciepła woda
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Dodajemy porcjami wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę i wyrabiamy do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 15 minut.

Farsz:

  • opakowanie szpinaku baby
  • około 300 g fileta z łososia
  • 6 suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego


Szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory. Łososia myjemy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do reszty. Smażymy do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Studzimy. Robimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie :-). W rondelku rozpuszczamy masełko i wrzucamy do niego pierogi :-)




11 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne pierożki. :-) Aż ślinka leci. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj będę pichcić pierogi, ale tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienity skład pierożków. Wszystko to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakiś czas temu szukałam inspirujących pomysłów na nadzienie do pierogów i u Ciebie znalazłam :) super na pewno wypróbuję, bo fajnie prezentują się te kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez szpinaku dla mnie, zdecydowanie lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. pierogom to ja nigdy nie odmawiam :) a ze szpinakiem to już w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pierogi z przyjemnością bym zjadła, uwielbiam każdy ze składników nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Temat pierogow nigdy mnie nie zawiedzie Zawsze znajde jakies ciekawe odsłony i farsze Ze tak ci się chciało je lepic po swiatecznych odsłonach hahah Mysle ze twoje musza być pycha i na pewno zaskoczą każdego! Sciskam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takim farszem pierogów jeszcze nie próbowałam, ale składniki bardzo lubię więc połącznie musi być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger