Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami
Hej :-). Rybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony por na oleju kokosowym, do niego czosnek, czarnuszka, i troszkę śmietanki, no i łosoś. Jako dodatek ryż i rukola z oliwkami i suszonym pomidorem :-). Udanego dzionka :-). Ja idę na zakupy :-)
Składniki:
- około 400 g fileta z łososia
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- czarnuszka
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Dodatkowo:
- ryż
- rukola
- suszone pomidory
- oliwki
- czarnuszka
Pora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam na jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek drobniutki pokrojony, oprószam solą, dodaję czarnuszkę i śmietankę. W międzyczasie gotuję ryż.
Rukolę myję, pomidory kroję w paski, oliwki na połówki. Wszystko przekładam do miski, mieszam, ponieważ pomidory są w zalewie, to nie dodaję już oliwy.
Na talerz wykładam ryż, posypuję czarnuszką, wykładam trochę pora, na niego łososia i obok sałatkę. Smacznego :-)
Idealny, lekki obiad. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/12/17/ryz-basmati-z-wolowina-cukinia-i-orzechami-nerkowca/
jak pysznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały obiad, w prostocie tkwi siła :D
OdpowiedzUsuńSzybki i pyszny ten obiadek:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona ryba :)
OdpowiedzUsuńMy rybkę jemy co niedzielę :) Czarnuszkę dodaję ostatnio do wszystkiego, ale nie wpadłam jakoś, żeby nasypać ją na rybę. Muszę koniecznie to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńŁososia to ja bym mogła jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiad, dawno nie jadłam łososia :)
OdpowiedzUsuń