Mikstura z miodu, imbiru i cytryny



Hej :-) Robiliście już taką miksturę ??? Ja robię ją już od kilku lat, zaraz jak tylko robi się na zewnątrz brzydko, to ja zaraz ją przygotowuję. Taką miksturę dodajemy to herbatki. Jest bardzo aromatyczna za sprawą imbiru i zarazem dzięki niemu super działa na odporność. W tamtym roku pomogła nam bardzo, jak tylko widać było pierwsze objawy przeziębienia, to od razu ją piliśmy, w tym roku postanowiłam być zapobiegliwa i dodaję do herbaty w celu uodpornienia. Jak na razie działa, odpukać, oby tak dalej. Zawsze to lepiej leczyć się domowymi sposobami, niż antybiotykami. Radzę szybko zrobić zapas miodu, kupić cytrynę i imbir i przygotować taką miksturę, bo pogoda niestety nas nie rozpieszcza, a trzeba się jakoś bronić przed zarazkami :-). Ja miksturę robię w mniejszym słoiku, bo po prostu może się zepsuć. Musimy pamiętać, żeby słoik dobrze wyparzyć i osuszyć przed zdrobnieniem mikstury. 

Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, przeciwzapalne i antywirusowe. Ma działanie rozgrzewające, poprawia krążenie, dobrze wpływa na układ trawienny (wzmacnia żołądek i nerki), poprawia krążenie, ma działanie przeciwwymiotne, regenerujące, antyseptyczne i odtruwające.

Składniki:

  • cytryna
  • imbir
  • miód lipowy u mnie może być inny


Słoik wyparzamy, osuszamy. Cytrynę musimy sparzyć, dobrze umyć skórkę i pokroić w plasterki. Imbir ja obieram i ścieram na tarce, na grubych oczkach (mikstura jest bardziej aromatyczna). Na spód słoiczka układam plasterki cytryny, na nie trochę startego imbiru i to zalewam miodem (jakieś 3 łyżki), na miód dalej układam plasterki cytryny, starty imbir i zalewam miodem i tak dalej. U mnie wyszły jakieś 3 warstwy. Słoiczek zamykam i  wkładam do lodówki. Pijemy dopiero na drugi dzień.
U mnie taka mikstura w lodówce jakiś tydzień, może troszkę dłużej. Pamiętajmy, żeby przechowywać ją w lodówce :-). Jeśli pijemy miksturę, to pamiętajmy, że dajemy ją do picia razem z plasterkiem cytryny i imbirem.




22 komentarze:

  1. O takiej miksturze nie słyszałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super sposób na początki infekcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszystkie składniki, więc chętnie przygotuje taką miksturę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydałaby mi się taka mikstura do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię taką miksturkę przez cały rok. Tylko cytrynę obieram ze skórki a imbir kroje w plasterki. UWIELBIAM! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, czy dodatek imbiru by mi nie przeszkadzał :). Natomiast z połączenia miodu i cytryny często korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowa ta mikstura. Nigdy takiej nie robiłam, ale jestem zaopatrzona w każdą z tych rzeczy z osobna i jeszcze w sok z malin oraz owoc pigwowca, więc na chłody jestem przygotowana :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa mikstura ale ja tradycyjnie dodaje sobie miodu i cytryny do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mikstury nie robiłam, ale często teraz do herbaty dodaję imbir, cytrynę i miód, fajnie rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takiej przygotowywałam. Na szczęście rzadko choruję (teraz pewnie mnie pokaże za to chwalenie i się przeziębię;))

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam imbir :))))))))))))))))))))) kandyzowany

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna na słotę za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczny dodatek do herbatki albo po prostu wody, chyba zaraz pójdę i zrobię sobie taką miksturkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie ma to jak naturalne metody, ja robię syropek miodowo cytrynowy na spirytusie mocny ale działa cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialna mikstura. Samo zdrowie. Ja codziennie piję sok z wody, miodu i soku z połowy cytryny. To tak na dzień dobry. A imbir w ciągu dnia do różnych potraw. Ale pomysł na połączenie wszystkiego w jednym, to super sprawa.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. na wzmocnienie odporności idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. mikstury nie robię ale z tych samych składników przygotowuje
    doskonałą w smaku i mocno rozgrzewającą herbatkę,
    która wielokrotnie ratowała mnie przed infekcją

    OdpowiedzUsuń
  18. Super mikstura :) Ja mogę polecić od siebie ten przepis: https://odzywialnia.pl/woda-z-miodem-i-cytryna/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyrządziłam ostatnio wodę wg tego przepisu i powiem, że bardzo mi posmakowała :). Wodę podaję wraz z wszystkimi składnikami w wysokich szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Woda z cytryną dobrze stymuluje procesy trawienne, więc serwuję ją najczęściej do posiłków.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger