Mikstura z miodu, imbiru i cytryny
Hej :-) Robiliście już taką miksturę ??? Ja robię ją już od kilku lat, zaraz jak tylko robi się na zewnątrz brzydko, to ja zaraz ją przygotowuję. Taką miksturę dodajemy to herbatki. Jest bardzo aromatyczna za sprawą imbiru i zarazem dzięki niemu super działa na odporność. W tamtym roku pomogła nam bardzo, jak tylko widać było pierwsze objawy przeziębienia, to od razu ją piliśmy, w tym roku postanowiłam być zapobiegliwa i dodaję do herbaty w celu uodpornienia. Jak na razie działa, odpukać, oby tak dalej. Zawsze to lepiej leczyć się domowymi sposobami, niż antybiotykami. Radzę szybko zrobić zapas miodu, kupić cytrynę i imbir i przygotować taką miksturę, bo pogoda niestety nas nie rozpieszcza, a trzeba się jakoś bronić przed zarazkami :-). Ja miksturę robię w mniejszym słoiku, bo po prostu może się zepsuć. Musimy pamiętać, żeby słoik dobrze wyparzyć i osuszyć przed zdrobnieniem mikstury.
Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, przeciwzapalne i antywirusowe. Ma działanie rozgrzewające, poprawia krążenie, dobrze wpływa na układ trawienny (wzmacnia żołądek i nerki), poprawia krążenie, ma działanie przeciwwymiotne, regenerujące, antyseptyczne i odtruwające.
Składniki:
- cytryna
- imbir
- miód lipowy u mnie może być inny
Słoik wyparzamy, osuszamy. Cytrynę musimy sparzyć, dobrze umyć skórkę i pokroić w plasterki. Imbir ja obieram i ścieram na tarce, na grubych oczkach (mikstura jest bardziej aromatyczna). Na spód słoiczka układam plasterki cytryny, na nie trochę startego imbiru i to zalewam miodem (jakieś 3 łyżki), na miód dalej układam plasterki cytryny, starty imbir i zalewam miodem i tak dalej. U mnie wyszły jakieś 3 warstwy. Słoiczek zamykam i wkładam do lodówki. Pijemy dopiero na drugi dzień.
U mnie taka mikstura w lodówce jakiś tydzień, może troszkę dłużej. Pamiętajmy, żeby przechowywać ją w lodówce :-). Jeśli pijemy miksturę, to pamiętajmy, że dajemy ją do picia razem z plasterkiem cytryny i imbirem.
O takiej miksturze nie słyszałam! :)
OdpowiedzUsuńsuper sposób na początki infekcji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystkie składniki, więc chętnie przygotuje taką miksturę :)
OdpowiedzUsuńPrzydałaby mi się taka mikstura do herbatki :)
OdpowiedzUsuńRobię taką miksturkę przez cały rok. Tylko cytrynę obieram ze skórki a imbir kroje w plasterki. UWIELBIAM! :)
OdpowiedzUsuńO dobre na przeziębienia :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy dodatek imbiru by mi nie przeszkadzał :). Natomiast z połączenia miodu i cytryny często korzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa ta mikstura. Nigdy takiej nie robiłam, ale jestem zaopatrzona w każdą z tych rzeczy z osobna i jeszcze w sok z malin oraz owoc pigwowca, więc na chłody jestem przygotowana :D
OdpowiedzUsuńCiekawa mikstura ale ja tradycyjnie dodaje sobie miodu i cytryny do herbaty.
OdpowiedzUsuńMikstury nie robiłam, ale często teraz do herbaty dodaję imbir, cytrynę i miód, fajnie rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej przygotowywałam. Na szczęście rzadko choruję (teraz pewnie mnie pokaże za to chwalenie i się przeziębię;))
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam imbir :))))))))))))))))))))) kandyzowany
OdpowiedzUsuńŚwietna na słotę za oknem :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny dodatek do herbatki albo po prostu wody, chyba zaraz pójdę i zrobię sobie taką miksturkę :)
OdpowiedzUsuńAle to musi pachnieć :D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak naturalne metody, ja robię syropek miodowo cytrynowy na spirytusie mocny ale działa cuda :)
OdpowiedzUsuńGenialna mikstura. Samo zdrowie. Ja codziennie piję sok z wody, miodu i soku z połowy cytryny. To tak na dzień dobry. A imbir w ciągu dnia do różnych potraw. Ale pomysł na połączenie wszystkiego w jednym, to super sprawa.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
na wzmocnienie odporności idealna ;)
OdpowiedzUsuńmikstury nie robię ale z tych samych składników przygotowuje
OdpowiedzUsuńdoskonałą w smaku i mocno rozgrzewającą herbatkę,
która wielokrotnie ratowała mnie przed infekcją
Super mikstura :) Ja mogę polecić od siebie ten przepis: https://odzywialnia.pl/woda-z-miodem-i-cytryna/
OdpowiedzUsuńPrzyrządziłam ostatnio wodę wg tego przepisu i powiem, że bardzo mi posmakowała :). Wodę podaję wraz z wszystkimi składnikami w wysokich szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Woda z cytryną dobrze stymuluje procesy trawienne, więc serwuję ją najczęściej do posiłków.
Usuń