Pulpeciki z indyka w sosie dyniowo - koperkowym
Hej :-) Czy Wasze dzieci też bardzo lubią pulpeciki, a Wy ??? Mój młody przepada. Ma kilka swoich ulubionych dań, ale na szczęście udało mi się go nauczyć jeść prawie wszystko. Pracuję jeszcze nad kalafiorem he :-). Przemycałam, przemycałam i powoli przekonał się do warzyw, polubił nawet brokuła, suszone pomidory i oliwki. Kasze różnego rodzaju też chętnie zje, ale musi być do nich coś fajnego. Te pulpeciki przypadły mu do gustu bardzo, bo na talerzu nie zostało nic. Jak jest coś dobrego, to będzie jadł nawet godzinę, żeby tylko zjeść he he. Inspiracja na pulpeciki pochodzi z bloga kwestia smaku . Są delikatne i bardzo smaczne, więc polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g dyni (waga po obraniu)
- 50 ml śmietanki 18% lub 30%
Dodatkowo:
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- olej kokosowy
- kasza u mnie gryczana niepalona
Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie przemieszać, nakryć przykrywką i gotować na średnim ogniu około 20 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę. Ja czas od czasu mieszałam wszystko, pod koniec gotowania dodałam koperek i śmietanę. Jak sos byłby za rzadki, to wtedy musimy przesiać przez sitko troszkę mąki ziemniaczanej, ja przesiałam około 1/2 łyżeczki. U mnie pulpeciki podane z kaszą gryczaną :-). Smacznego :-))
ten sos mnie bardzo intryguje :)
OdpowiedzUsuńcudowny sos, coś nowego:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pulpeciki a jak jeszcze jest do nich sosik to już jestem zgubiona:D
OdpowiedzUsuńZa kaszą gryczaną nie przepadam, ale pulpeciki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie pulpeciki w samym sosie koperkowym jadłam ale w połączeniu z dynią jeszcze nie próbowałam <3
OdpowiedzUsuńNie jestem fanka pulpetów ale pewnie bym zjadla ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie, takie słoneczne :-)
OdpowiedzUsuńU mnie pewnie głównie by się skupili na sosie :P
OdpowiedzUsuńZ dyni to można chyba wszystko zrobić :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką pulpecików, a sos z dyni to dodatkowa zachęta, żeby spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowny kolor tego sosu:)
OdpowiedzUsuńpoczątkowo pomyślałam: curry! A czytam a to dynia ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie kolorystyczne to danie ;)
Pyszny miałaś obiad i ten sosik :)
OdpowiedzUsuńrównież zapisałam ten przepis z kwestii do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńSłoneczny talerz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso z indyka, dlatego tej potrawie mówię: TAK!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)