Pulpeciki z indyka w sosie dyniowo - koperkowym



Hej :-) Czy Wasze dzieci też bardzo lubią pulpeciki, a Wy ??? Mój młody przepada. Ma kilka swoich ulubionych dań, ale na szczęście udało mi się go nauczyć jeść prawie wszystko. Pracuję jeszcze nad kalafiorem he :-). Przemycałam, przemycałam i powoli przekonał się do warzyw, polubił nawet brokuła, suszone pomidory i oliwki. Kasze różnego rodzaju też chętnie zje, ale musi być do  nich coś fajnego. Te pulpeciki przypadły mu do gustu bardzo, bo na talerzu nie zostało nic. Jak jest coś dobrego, to będzie jadł nawet godzinę, żeby tylko zjeść he he. Inspiracja na pulpeciki pochodzi z bloga kwestia smaku . Są delikatne i bardzo smaczne, więc polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g dyni (waga po obraniu)
  • 50 ml śmietanki 18% lub 30%


Dodatkowo:

  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • olej kokosowy
  • kasza u mnie gryczana niepalona


Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie przemieszać, nakryć przykrywką i gotować na średnim ogniu około 20 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę. Ja czas od czasu mieszałam wszystko, pod koniec gotowania dodałam koperek i śmietanę. Jak sos byłby za rzadki, to wtedy musimy przesiać przez sitko troszkę mąki ziemniaczanej, ja przesiałam około 1/2 łyżeczki. U mnie pulpeciki podane z kaszą gryczaną :-). Smacznego :-))



17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pulpeciki a jak jeszcze jest do nich sosik to już jestem zgubiona:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Za kaszą gryczaną nie przepadam, ale pulpeciki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła takie pulpeciki w samym sosie koperkowym jadłam ale w połączeniu z dynią jeszcze nie próbowałam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanka pulpetów ale pewnie bym zjadla ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie pewnie głównie by się skupili na sosie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Z dyni to można chyba wszystko zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem fanką pulpecików, a sos z dyni to dodatkowa zachęta, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. początkowo pomyślałam: curry! A czytam a to dynia ;)
    Świetnie kolorystyczne to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny miałaś obiad i ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. również zapisałam ten przepis z kwestii do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam mięso z indyka, dlatego tej potrawie mówię: TAK!

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią bym zjadła :)

    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger