Halibut pieczony z figą, suszonym pomidorem i orzeszkami nerkowca



Hej :-). W tym tygodniu ryby u mnie królują, tak się jakoś złożyło, że mieliśmy ochotę i kilka dni pod rząd rybka :-). Z ciekawości kupiłam w Lidlu halibuta, filet, bez skóry. Jadłam go już, ale chciałam tak sama zobaczyć jak się go przyrządza i jak smakuje taka zrobiona w domu ;-). Wymyśliłam, że zrobię z figą, suszonymi pomidorami i żeby młody był zadowolony, to dodałam orzechy nerkowca, do tego pieczone bataty i sałatka z rukoli, kukurydzy i pomidorów, posypana suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Tak mi jakoś fajnie to wyszło (taki mój przepis autorski), że wszyscy chcieli jeszcze, ale niestety nie było :-(. Na pewno halibut, to prze smaczna ryba, delikatna, dla mnie super :-). Miłego tego deszczowego dzionka Wam życzę :-)

Składniki:

  • około 400 g filetu z halibuta
  • 2 figi
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka orzechów nerkowca
  • sól
  • pieprz
  • olej z ziołami z suszonych pomidorów



Dodatkowo:

  • 1 duży batat
  • sól
  • pieprz
  • kilka pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • rukola
  • suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
  • olej lniany


Rybkę myję, oprószam z obu stron solą i pieprzem. Dzielę na porcje (u mnie 3) i wkładam do naczynia żaroodpornego. Suszone pomidory kroję, nerkowce tak samo i figę również. Nakładam wszystko na rybę, polewam troszkę olejem z ziołami w którym były suszone pomidory. Piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. Ja w tym samym czasie piekłam bataty.
Batata obieram, kroję na cienkie plasterki. Na dużą blaszkę wykładam papier, smaruję olejem lub oliwą, układam plasterki batata i oprószam solą, oraz pieprzem. Piekę razem z rybą.
Rukolę myję, daje do miski, pomidory kroję, dorzucam do rukoli, dodaje jeszcze kukurydzę, posypuję suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, polewam troszkę olejem lnianym.




8 komentarzy:

  1. ryby są super,a taką zje każdy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Halibuta jadłam wieki temu, pamiętam, że był przepyszny. Patrząc na to, co przygotowałaś uznaję, że chyba czas to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie :). Narobiłaś mi trochę smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby i Twój przepis na pewno skradłby mi podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło bardzo apetyczne i wykwintne danie, ryba w takiej wersji musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cóż za doborowe towarzystwo dla tej wybornej ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  7. całość prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger