Bataty, cukinia i papryka zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą
Hej :-)) U Was też tak szaro i buro ??? W Rzeszowie od rana dość intensywnie pada, w domu ciemno normalnie, aż nic się nie chce. Ja na razie wspomagam się kawą, może trochę mnie obudzi :-). Taka ostatnio zapiekankę wyczarowałam, taki mój przepis, żeby było kolorowo, bo moje starsze dziecko je oczami, ale smacznie też musi być. Bataty, cukinia i papryka, do tego tuńczyk i mozzarella. Staram się, żeby było jak najwięcej warzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-)))
Składniki:
- 2 bataty
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- starta mozzarella
- sól
- pieprz
- oliwa extra virgin lub olej kokosowy
Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą. Skraplam też warzywa po ułożeniu. Dookoła na przemian układam plasterek batata i plasterek cukinii. Paprykę układam na środku. Oprószam solą i pieprzem. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. W międzyczasie odsączam tuńczyka, rozdrabniam go widelcem. Po upływie 20 minut wyciągam tartę z piekarnika, na środek daję tuńczyka i całość posypuję startą mozzarellą. Wstawiam na kolejne 20 minut.
ale pięknie podane,hmm,pyszności;)
OdpowiedzUsuńAjaj... ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda, jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńDanie wygląda cudownie <3 Aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńNie jadałam wcześniej takiego dania, być może zasmakowało by mi. :)
OdpowiedzUsuńzapiekanka wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDo batatów się przymierzam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone bataty!
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda suuuper!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie. u nas jednak tuńczyk jest na czarnej liście przez męża i córkę. czy jakiś kurczak, albo inne lekkie białe mięsko mogłoby go zastąpić?
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń