Zupa meksykańska
Hej :-). Ostatnio częściej robię zupy, ogólnie lubimy, młody tez chętnie zjada, nauczył się w przedszkolu, teraz na świetlicy, no i w domu tez nie pogardzi, ze smakiem zje. Od dawna chciałam zrobić meksykańską, ale ona trochę ostra jest, a niestety moje dziecko ostrego nie lubi. Zrobiłam, pozmieniałam kilka składników, nie dawałam ostrej papryki, tylko słodką i wędzoną, mięso zamieniłam na indyka. Zupa wyszła bardzo smaczna, w sam raz dla dzieci, moje zadowolone, że pyszna zupka była :-) Zupkę można podać bez dodatków, z serem lub nachosami. Porcja duża, wychodzi spory garnek, może być spokojnie na dwa dni :-). Polecam i życzę wszystkim udanego weekendu :-)
Inspiracja: gotuje bo lubię
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
- 1 czerwona cebula
- 1 zwykła cebula
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 450 g passaty z kawałkami pomidorów
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
W większym garnku rozgrzewam olej, wrzucam do niego pokrojoną cebulę zwykłą i czerwoną, następnie pokrojony na drobniutko czosnek. Smażę przez chwilkę, następnie dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę, podsmażam 5-6 minut. Dodaje pokrojonego w kostkę indyka, oraz wszystkie przyprawy ( w tym 1 łyżeczkę soli). Całość dusimy około 10 minut, czas od czasu mieszamy. Teraz wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną, którą przelewamy ciepłą wodą, przed wrzuceniem do garnka. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, ja miałam passatę z kawałkami pomidorów, mieszamy, całość zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli chcemy wersję z żółtym serem/ mozzarella, to zupę nabieramy do miseczki i dodajemy do gorącej ser.
muszę zrobić wersję z indykiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupa, przyda się na pierwsze jesienne chłody :)
OdpowiedzUsuńZupka na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńPychotka, moja mama często ją robi i przywozi mi ;p bo jestem tzw. słoikiem ;p
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa. Takie pyszności zostawiam sobie na jesień - zimę :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki :)
OdpowiedzUsuńfajna zupa na chłodniejsze dni :)
OdpowiedzUsuńNa pewno przepyszna
OdpowiedzUsuńPyszna, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńJa lubię ostre zupy, ale pozostali domownicy nie, więc musiałabym trochę zmodyfikować przepis.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi zupami, ale ta wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Mogłabym Cię prosić o poklikanie w linki u mnie w najnowszym poście, będę Ci bardzo wdzięczna :)
Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo lubię takie meksykańskie zupki:)
OdpowiedzUsuńsłyszałam o tej zupie, muszę przygotować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę meksykańską robioną przez moją mamę! Niebo.
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Pyszny przepis z dodatkiem mięsa z indyka :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną i jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńLubię zupy, takiej jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńSuper rozgrzewająca zupka, w sam raz na zbliżające się jesienne wieczory
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka, ostrzejsza jej wersja będzie idealna na nadchodzącą jesień :)
OdpowiedzUsuńFajnie odchudzona poprzez dodatek mięsa drobiowego :) Super!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, na ostro :)
OdpowiedzUsuńNie lubie ani papryki ani fasoli, więc raczej nie wypróbuje, chociaż wygląda smacznie. :)
OdpowiedzUsuńnigdy takowej zupy nie jadłam! Ale widzę, że w moim guście ;)
OdpowiedzUsuńwidzę, że preferujesz łagodniejszą wersję? Chyba że ta wędzona papryka jest ostra? bo przyznam że nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPyszna, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń