Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert
Hej :-)) W końcu w tym roku udało mi się zrobić coś ze świeżą figą :-). Jakoś zawsze za późno się kapnęłam, a teraz postanowiłam sobie, że muszę i kilka propozycji kulinarnych wykonam, tym bardziej, że figa bardzo smaczna jest, pasuje do dań na słodko i wytrawnie, więc na pierwszy strzał poszła do tarty. Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego co w lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-))
Składniki forma 26 cm:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 mała cukinia
- 1 ser camembert naturalny
- 1 opakowanie boczku w plastrach
- 4 świeże figi
Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam ciasto francuskie, to co mi zostało, to dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty w rulonik boczek, pomiędzy boczek, pokrojony w plasterki ser, na niego figi pokrojone również w plastry i miedzy nimi powtykałam jeszcze kilka plasterków sera, które mi zostały. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tartę około 30 minut. Podajemy na ciepło :-)
brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńwoooow :) Ale cudny kwiat !
OdpowiedzUsuńjakie zaskakujące połączenia :) wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńNo no no, nie powiem, tarta na bogato! :D
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie i do tego ta figa z boczkiem hm chętnie bym spróbowała takiej kombinacji smakowej :)
OdpowiedzUsuńLata nie jadłam figi :D. Ciekawa jestem smaku, bo tak na oko, to mam mieszane uczucia, czy by mi smakowało :P
OdpowiedzUsuńEksplozja smaków. Czy Twoje dzieci chętnie jedzą takie dania? Moje trzeba przekonywać :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja,a u mnie figi jeszcze zielone...poczekam.
OdpowiedzUsuńBajecznie widoki :))
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńObłędna! Każdy składnik fajnie ze sobą współgra :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zakochałam się w tartach i taką też muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie połączyłaś różne smaki. Chciałabym taką tartęe spróbować :)
OdpowiedzUsuńwykwintnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJadłam tylko tartę na słodko, ale ta wygląda zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJestem wielka fanką tart i ta twoja wygląda przepysznie. Bardzo interesujące połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń