Pizza z Olafem
Hej :-). Dzisiaj kolejna propozycja dla dzieci, domowa pizza, w której możemy przemycić wiele warzyw i możemy zachęcić dziecko, żeby samo taka pizzę udekorowało. Ciasto na pizzę w zdrowszej wersji, bo mąka pszenna wymieszana z mąką żytnią razową, na środku bałwanek Olaf (my daliśmy za dużo mozzarelli i troszkę się nam rozmył), młody miał ogromną frajdę z dekorowania. Pizza bardzo smaczna, u nas oczywiście musiało być salami, bo moje dziecko je tak jakoś do pizzy polubiło, ale składniki mogą być dowolne :-). U mnie trochę więcej mąki pszennej, bo żytniej na tyle nie miałam, ale przepis podaję oryginalny. Jutro pokażę Wam książkę z której pochodzą te świetne przepisy na dania dla dzieci, które możemy, a nawet powinniśmy robić z dziećmi, żeby spędzić z nimi miło czas i zachęcić do pobudzenia kreatywnego myślenia :-). Z podanego przepisu wychodzi dwie pizze (formy na tarte 26 cm). Udanego dzionka :-).
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 200 g mąki żytniej razowej
- 7 g suszonych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- szklanka letniej wody
- sos pomidorowy
- 1 kulka mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- papryka czerwona
- kukurydza
- salami (niekoniecznie)
- cebula
- czarne oliwki
- oregano
Drożdże mieszamy z woda i cukrem, odstawiamy na kwadrans. W tym czasie na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę i sól, wlewamy rozmieszane, rosnące drożdże. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy na chwile w ciepłe miejsce. Do ciasta dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować sobie resztę składników. Ciasto dzielimy na dwie części, które musimy rozwałkować i przełożyć albo na blaszkę (wtedy nie dzielimy), albo do formy na tartę. Ja użyłam dwóch foremek na tartę. Ciastem wyłożyłam formę, ciasto posmarowałam sosem pomidorowym (może być dobrej jakości ketchup), do którego dodałam oregano. Następnie wykładamy ulubiona dodatki. Kulkę mozzarelli kroimy tak, żeby powstały nam 3 kulki różnej wielkości (takie z których możemy ułożyć bałwanka), oczy robimy z oliwek, nos wykrawamy z papryki. Pieczemy w 230 stopniach około 10-15 minut :-).
Super pomysł z tym Olafem ;)
OdpowiedzUsuńFajna i jaka kolorowa
OdpowiedzUsuńHmm, ale zapachniało :)
OdpowiedzUsuńmistrzowski Olaf - luuubię go :) a "sala" musi być przecież!! ;))
OdpowiedzUsuńpozytywna :) i sprawia, że robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńCóż za wesoła pizza :)
OdpowiedzUsuńProszę o jeden klik TUTAJ dzięki ;*
fajna pizza:)
OdpowiedzUsuńDzieci do pizzy nie trzeba namawiać. Zwłaszcza do takiej :)
OdpowiedzUsuńSzkoda jest takie piękności ! :)
OdpowiedzUsuńZawsze mi się podobały tego typu pomysły, aby gotować z dzieckiem i tak jak Ty, pozwalać mu dekorować :). Świetny bałwanek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł !
OdpowiedzUsuńAle czad! Super pomysł z tym Olafem :D
OdpowiedzUsuńdla dzieciaków idealna, zjedzą ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczna pizza, prawdziwe arcydzieło kulinarne :)
OdpowiedzUsuńRozmył ,jak rozmył,dobrze,że się nie rozpuścił.
OdpowiedzUsuńGenialny bałwanek z mozarelli i oliwek :) Bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuńOjjj .. do pizzy nie trzeba nas przekonywać i do tego jaki uroczy bałwanek. :)
OdpowiedzUsuńO jak piękna ta pizza! :) Widać, że pomagały dzieci - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń