Ciasto z truskawkami i rabarbarem



Witam :)) Sezon na rabarbar niestety się kończy, a szkoda, bo u mnie wszyscy uwielbiają i do ciasta i kompotów. Na truskawki zaczyna, wiec na razie korzystam. Nie wiem dlaczego to wszystko tak krótko trwa, dopiero co truskawki się zaczęły i zaraz się skończą. Człowiek nawet nie może za bardzo się rozkręcić. W głowie tyle pomysłów, a tu albo coś wypadnie, albo sezon właśnie się skończył :( No cóż, trzeba się cieszyć, że są i korzystać póki są :)). Co do ciasta, szybkie, fajnie wyrasta i super pasuje do owoców. Ja dałam mniej cukru do ciasta, według mnie wystarczy, ale jak ktoś woli słodsze, to musi dodać jeszcze pół szklanki. Blaszka 24x34 cm :))

Inspiracja: klik

Składniki:

  • 6 jajek L
  • 1 szklanka cukru + 1/2 do rabarbaru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar
  • truskawki


Kruszonka:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru


Ja rabarbar poddusiłam, tak jak robię to do ciasta kruchego. Obieram go, kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię, posypuję cukrem (1/2 szklanki), duszę 2 minuty (chodzi o to żeby puścił sok), przekładam na durszlak, studzę.
Białka oddzielamy od żółtek, masło roztapiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu masło. Wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki i podduszony rabarbar. Owoce troszkę wciskamy w ciasto.
Mąkę, masło i cukier mieszamy, ugniatamy, jak masło nam się trochę rozpuści i kruszonka będzie się lepiła, to posypujemy nią ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. :)



9 komentarzy:

  1. u mnie rabarbar do jesieni stoi, a truskawki też do września, choć teraz najtańsze i najsłodsze:) A ciasto bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta właśnie szukałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpyszniejsze ciasto mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio wciąż się kręcę koło rabarbaru i chyba muszę go kupić wreszcie, bo sezon się skończy a ja takiego pysznego ciasta nie spróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaam.. to połączenie jest świetne! osobiście bardzo go lubię, mm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm jakie fajne apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe połączenie smakowe słodkich truskawek i kwaskowatego rabarbaru. Pysznie to zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger