Brownie z truskawkami
Hej :) Nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam i jadłam brownie. Teraz tak spontanicznie, na szybko, ale pyszne jest. Mega czekoladowe i te truskawki oj :)). Szkoda, że już zniknęło ;)). Przepis na większą blaszkę 24x34 cm. Zachęcam do robienia, bo szybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :)))
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 1 płaska łyżka kakao
- 200 g masła
- 5 jajek
- 150 - 200 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki
- truskawki
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki truskawek. Troszkę wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut.
te truskawki przyciągają wzrok..pyszne !
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami świetne, super połączenie z czekoladą.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i truskawki - pycha połączenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńJuż drugi raz dziś trafiam na brownie z truskawkami :) I drugi raz jestem zachwycona :D T chyba znak, że muszę w końcu wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie połączyłaś brownie z truskawkami. Smak pewnie wspaniały bo w końcu brownie należy do ciast wyjątkowych a truskawki to wyśmienite owoce:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladowy zakalce mmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńCudowne :-) muszę koniecznie takie upiec :-)
OdpowiedzUsuńkusisz :) ostatnio robiłam podobne :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Robiłam tydzień temu z przepisu Kwestii Smaku i fajnie wyszło, tylko nie wiem dlaczego truskawki puściły sporo wody ( były świeże, nie mrożone ) i ciasto było dość mokre.
OdpowiedzUsuń