Pyszna zupa z dynią, cukinią, imbirem i gruszką



Hej :)) Tym razem zupa, bo moja zakupiona dynia już chwile czeka na swoją kolej ;) Tak mnie jakoś naszło, w domu miałam wszystkie składniki więc pokombinowałam i wyszła całkiem smaczna ta zupa. Oprócz dynia dodałam troszkę cukinii, imbir, gruszkę i marchewkę. Wcześniej podsmażyłam na masełku klarownym cebulkę, na końcu doprawiłam solą i sosem sojowym Kikkoman. No i słonecznik prażony, o nim nie można zapomnieć ;))) Miłego poniedziałku :))


Składniki:

  • 1 cebula
  • kawałek dyni (ilość wedle uznania)
  • kawałek cukinii (ilość wedle uznania)
  • 1 większa marchewka
  • 1 większa gruszka
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • sól różowa
  • sos sojowy (u mnie Kikkoman)
  • słonecznik
  • masło klarowne



Cebulkę pokroiłam i podsmażyłam w rondelku na wcześniej roztopionym masełku. Dodałam pokrojony czosnek. Jak cebula się zeszkliła, to dolałam do wszystkiego wody, dodałam obraną i pokrojoną dynię, cukinię, marchewkę i imbir. Gdy warzywa zaczęły robić się miękkie, dodałam gruszkę i natkę pietruszki, gotowałam jeszcze chwilę. Pod sam koniec dodałam trochę sosu sojowego, posoliłam i wszystko zmiksowałam blenderem. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawiamy. Ja doprawiłam, ale tak jak pisałam sosem i solą tylko. Zupa miała słodkawy posmak, ale smakowała super. Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy. Posypujemy z wierzchu zupkę :))



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupę z dyni. W tym roku robiłam już kilka razy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. eh, nie mam cukinii, a zupa z dyni chodzi za mną od dawna... w zeszłym roku był dżem, w tym chyba jednak postawię na ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie imbiru nie lubię, ale... ciężko byłoby mi się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie składniki mam w domu - zrobię na pewno jak nie identyczną, to podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, musiała rozgrzewać! :) fajne połączenie smaków, bardzo bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie bogactwo smaków w jednej zupie:) Musi być pyszna:))

    OdpowiedzUsuń
  7. A u mnie dynia leży i nie miałam pomysłu, co z nią zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  8. great as usual :) have a nice week :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam połączenia cukinii i dyni, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna zupka na jesienne chłody, niezły koniak dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na taką zupę mogę się zapisać w kolejce do Ciebie. Pyszna. Piękny kolor.... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam musi być super rozgrzewająca i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam jeszcze zupy z dynią, ale mam w planach. Połączenie smakowe z cukinią i gruszką może być całkiem ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger