Zupa pomidorowa z pieczoną czerwoną papryką
Hej :) Kiedy pisałam o książce Gino D'Acampo to wspomniałam, że wiele przepisów wykorzystam, bo są ciekawe i smaczne. Kolejnym wykorzystanym przepisem jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :)
Składniki:
- 2 większe czerwone papryki
- 1 średnia cebula czerwona
- ok. 300 ml przetartych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- świeża kolendra
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- słonecznik
- jogurt naturalny
Paprykę umyłam, natarłam oliwą i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Papryka ma się piec jakieś 20 minut, następnie papryki przekładamy do woreczka foliowego na jakieś 10 minut, żeby potem skórka z papryki ładnie nam odeszła. W garnku podgrzewamy oliwę (2 łyżki) i smażymy cebule pokrojoną wcześniej w piórka, dodajemy drobno pokrojony czosnek, dodajemy przetarte pomidory i podsmażamy jeszcze chwilkę. Wlewamy bulion, dorzucamy kilka listków bazylii i kolendry, oraz pokrojoną upieczoną paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Słonecznik wrzucamy na sucha patelnię i podpiekamy. Zupę podajemy w miseczkach, dodajemy łyżkę jogurtu, uprażony słonecznik i listki bazylii :))
Musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie papryki i pomidorów w zupie jest wprost cudowne:)
OdpowiedzUsuńPyszna musi być ta Twoja pomidorowa. Z takim i składnikami smakuje wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka, a jaki kolor! :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa-pomidorowa :)
OdpowiedzUsuńzupka w dwóch miseczkach - porcja w sam raz dla mnie! :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę pomidorową. :)
OdpowiedzUsuńA Twoją zapiekankę z pomidorami i mięsem mielonym robię już drugi raz. ;)
Uwielbiam taką pomidorową. Też już ją robiłam z tej książki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorową :)
OdpowiedzUsuńpomidorówka... uwielbiam w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, i te zaiarenka - mniam!
OdpowiedzUsuńFajna zupka, podoba mi się przepis na pewno skorzystam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo aromatyczna i rozgrzewająca ;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie takie urozmaicenie zupy pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńwspaniała konsystencja!
OdpowiedzUsuńzawsze byłam ciekawa tej zupy! musze w końcu ją przyrządzić :-)
OdpowiedzUsuńraz! raz jadłam zupę pomidorową z pieczoną papryką, cudowna, aromatyczna, głęboki smak!
OdpowiedzUsuńjaki kolor! idealna pomidorowa..
OdpowiedzUsuńwidać, iż użyte zostały pomidory a nie przecier :)
Chociaż uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, to zbyt pracochłonne nieco mnie odstrasza... ale myślę, że na taki patent mogłabym się porwać :D
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych kremów warzywnych, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwypróbowane i gorąco polecam. przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMmmm piękny kolor wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne jak dla mnie :) Pyszności !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczoną paprykę, dodana do pomidorówki, a do tego słonecznik, musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ależ się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń