Zupa pomidorowa z pieczoną czerwoną papryką



Hej :) Kiedy pisałam o książce Gino D'Acampo to wspomniałam, że wiele przepisów wykorzystam, bo są ciekawe i smaczne. Kolejnym wykorzystanym przepisem jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :)


Składniki:

  • 2 większe czerwone papryki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • ok. 300 ml przetartych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • świeża kolendra
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słonecznik
  • jogurt naturalny



Paprykę umyłam, natarłam oliwą i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Papryka ma się piec jakieś 20 minut, następnie papryki przekładamy do woreczka foliowego na jakieś 10 minut, żeby potem skórka z papryki ładnie nam odeszła. W garnku podgrzewamy oliwę (2 łyżki) i smażymy cebule pokrojoną wcześniej w piórka, dodajemy drobno pokrojony czosnek, dodajemy przetarte pomidory i podsmażamy jeszcze chwilkę. Wlewamy bulion, dorzucamy kilka listków bazylii i kolendry, oraz pokrojoną upieczoną paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Słonecznik wrzucamy na sucha patelnię i podpiekamy. Zupę podajemy w miseczkach, dodajemy łyżkę jogurtu, uprażony słonecznik i listki bazylii :))



25 komentarzy:

  1. Połączenie papryki i pomidorów w zupie jest wprost cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna musi być ta Twoja pomidorowa. Z takim i składnikami smakuje wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna zupka, a jaki kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupka w dwóch miseczkach - porcja w sam raz dla mnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupę pomidorową. :)
    A Twoją zapiekankę z pomidorami i mięsem mielonym robię już drugi raz. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką pomidorową. Też już ją robiłam z tej książki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomidorówka... uwielbiam w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna, i te zaiarenka - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna zupka, podoba mi się przepis na pewno skorzystam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być bardzo aromatyczna i rozgrzewająca ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. podoba mi sie takie urozmaicenie zupy pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zawsze byłam ciekawa tej zupy! musze w końcu ją przyrządzić :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. raz! raz jadłam zupę pomidorową z pieczoną papryką, cudowna, aromatyczna, głęboki smak!

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki kolor! idealna pomidorowa..
    widać, iż użyte zostały pomidory a nie przecier :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chociaż uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, to zbyt pracochłonne nieco mnie odstrasza... ale myślę, że na taki patent mogłabym się porwać :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeden z najlepszych kremów warzywnych, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wypróbowane i gorąco polecam. przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Połączenie idealne jak dla mnie :) Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię pieczoną paprykę, dodana do pomidorówki, a do tego słonecznik, musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam! Ależ się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger