Szarlotka jaglana



Hej :)) Przepis na tą szarlotkę znalazłam na Fb na stronie Mapa zdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za mało wody i kasza słabo się zapiekła, ale szarlotka bardzo smaczna, zdrowa, bo zawiera tylko kaszę jaglaną, płatki migdałów, jabłka, suszone daktyle, banana, cynamon i wodę. Świetnie smakuje na ciepło :). Przepis trochę zmodyfikowałam i nie dodałam błonnika witalnego, bo go nie miałam. Miłego weekendu Wam życzę :)


Składniki:

  • 350 g kaszy jaglanej
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 banan
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki wody (można dać więcej)



Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do daktyli i banana dajemy wodę i miksujemy, następnie łączymy je z wcześniej startymi na tarce jabłkami. Mieszamy, dodajemy surową kaszę, płatki migdałów i cynamon. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy do tortownicy (średnica 24cm), której spód wykładamy papierem do pieczenia. wkładamy do piekarnika na 70 minut. 



32 komentarze:

  1. Ciekawe... Wygląda bardzo zdrowo. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię dodatek kaszy jaglanej w cieście, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie mnie nią zaciekawiłaś-kolejny świetny przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. spożywałam :) pyszna była!!... zresztą jak wszystko co wychodzi z kuchni Kruchej Babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny, ciekawy przepis. Chciałabym spróbować tej szarlotki. Ja już kaszę jaglaną w deserach przetestowałam i sprawdza się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam każdą kasze, wiec przepis idealny dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pomysłowe ciasto. Ciekawa jestem smaku ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pomysłowa wersja szarlotki;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie że jest kasza jaglana, przepis porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś dla zdrowia ! Jak dla mnie super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaszy jaglanej nie lubię, ale kurczę, ta szarlotka wygląda naprawdę nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no super! uśmiałam się pod nosem widząc posta, bo planuję zrobić ciacho z kaszy gryczanej :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakby powiedział mój małż....ze śrutem :) Wygląda bardzo ładnie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasta jaglane to jedne z moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy pomysł. Zdrowsza wersja pysznej szarlotki :) Super

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe czy jak wystygnie, nie robi się twarda, lub sucha?
    Wygląda świetnie, ja pewnie bym się zajadała ze smakiem, nie wiem jak domownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie po dwóch dniach jak został kawałek, to zrobił sie suchy, ale miękka była cały czas :)

      Usuń
  18. SKOKInews.com - Skoki narciarskie - Nasza i Wasza Pasja Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  19. ciacho samo zdrowie - lubię takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha :) Muszę zrobić taką szarlotkę, zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda nieesamowicie, musi być pyszna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, świetne ciasto, zdrowsza wersja tradycyjnej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę spróbować :). Słodko i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten przepis jest po prostu genialny! Bardzo, bardzo ciekawy i zdrowy, a do tego piękna prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger