Ciasto z wafelkami


Hej :) Powoli wracam mam nadzieję. Jeszcze nie do końca zdrowa, ale już lepiej się trochę czuję. Niestety przez ten okres nic nie zrobiłam, ani smaku do jedzenia nie było, ani siły do robienia. Ratowałam się ryżem i warzywami gotowanymi na parze. Powyższe ciasto robiłam na święta te grudniowe, więc wpis zaległy. Ciasto takie awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi tak jak sobie to zaplanowaliśmy. To wymyśliłam sobie tak - na spodzie biszkopt, potem masa z serkami mascarpone i wafelkami, biszkopty okrągłe i pianka. Taki słodziak ;))) Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Jutro może jeszcze jeden zaległy ;)) Miłego dnia. 


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek "L"
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka roztrzepałam, dodałam do nich ocet i proszek do pieczenia, wymieszałam (zwiększą one trochę swoją objętość). Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam. Do ubitych dodałam porcjami cukier, dalej ubijałam, dodałam żółtka wymieszane z octem i proszkiem, delikatnie wymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut.


Składniki masa z wafelkami:

  • 2 x 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle)



Dodatkowo:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany 30%
  • strata gorzka czekolada



Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzątku. Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.Śmietanę ( 150 ml) ubijamy, dodajemy serki, miksujemy do momentu, aż serki połączą się ze śmietaną i dodajemy pokruszone wafelki, mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Na masę układamy biszkopty.
Jak galaretka zacznie nam tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę (500 ml). Do ubitej dodajemy galaretkę, miksujemy do momentu, aż galaretka nam się połączy ze śmietaną. Ja masę na chwilkę włożyłam jeszcze do lodówki i jak troszkę się ścięła, wyłożyłam na ułożone wcześniej biszkopty. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy najlepiej na noc do lodówki :) Pianę ze śmietany i galaretki można jeszcze dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam, bo według mnie masa i tak była słodka.



25 komentarzy:

  1. Świetne ciasto. Robiłam kiedyś podobny krem z wafelkami do tortu. To było pyszne~!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda lepiej, niż z niejednej cukierni! Gratuluję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto kusi:)
    Dużo zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj wszędzie trafiam na ciastkowe przepisy :) chcecie mnie utuczyć :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho :-) dużo zdrówka życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby takie awaryjne a takie ładne i pewnie smaczne ciasto wyszło :) Poproszę do kawy kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I jak zwykle u ciebie fantastyczne ciacho:) U mnie w domu teraz epidemia.Zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  8. kusisz zawsze tymi swoimi przekładańcami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowe ciasto :) Piękne ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie zawsze takie pyszne ciasta, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto smakowite :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje. Lubię takie nowości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda świetnie. Bardzo podoba mi się łyżeczka z talerzykiem:) Wracaj do pełni zdrowia Beti:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ładnie sobie to wymyśliłaś, oj ładnie! a jak smacznie :)
    Cieszę się, że dałaś radę choróbsku! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda bardzo elegancko :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. tak sobie wymyśliłaś????
    oesuuuuu, toś dowaliła;p dla mnie wygląda obłędnie, pewnie bym takie 3 dni robiła:D
    zdrówka!:*

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie się prezentuje i pewnie bosko smakuje. Przepis porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne Ci wyszło. Jeszcze takiego nie jadłam, więc na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszło świetnie.Takie ciesto musi być ciekawe w smaku przez wyczuwalne wafelki-super;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger