Babeczki, muffiny z dynią
Hej :) Babeczki dyniowe robiłam po raz pierwszy, no jak już to moje dziecko przytargało tą dynie ze sklepu to trzeba teraz coś robić ;)) Jeśli chodzi o przepis to zawsze korzystam z przepisu Nigelli i tylko modyfikuję składniki. Według mnie jej przepis na muffiny jest świetny, dla mnie sprawdzony więc nie kombinuję, bo zawsze wychodzą puszyste i smaczne. Tym razem dodałam dynię Hokkaido, do jednej porcji pestki z dyni, a do drugiej orzechy włoskie. Tak robiłam je dwa dni pod rząd, bo moi Panowie smakiem byli zachwyceni i muffiny po prostu znikały he he :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- imbir
- pestki z dyni lub/i orzechy włoskie
Wcale się nie dziwię, że szybko znikały. Tak apetycznie wyglądają. Przepis świetny, więc efekt murowany :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną :-) a jakie śliczne foremki :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, jesienne babeczki :)
OdpowiedzUsuńDyniowe muffiny są pyszne! Muszę wykorzystać pomysł z pestkami :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam! siedzę, wspominam i się oblizuję... :))
OdpowiedzUsuńPrezentują się jak z najlepszej cukierni! :)
OdpowiedzUsuńKolejne Twoje piękne babeczki i do tego jak ślicznie uwiecznione :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyrośnięte :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam wypieki z dynią!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJakie one mają piękny kolorek. :)
OdpowiedzUsuńMasz świetnego bloga ! Widzę tu same pyszności godne wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDlatego obserwuję z przyjemnością ! :)
Pozdrawiam :)
pyszne babeczki :-) a papilotki mam takie same :-)))
OdpowiedzUsuńostatnio jadłam krem z dyni, był pyszny! :)
OdpowiedzUsuńbabeczki tez bym z chęcią spróbowała ;)
Pyszne i ten kolor.
OdpowiedzUsuńjakie śliczne papilotki! zdradzisz, gdzie można takie kupić?
OdpowiedzUsuńJakie cudne! Urocze papilotki, pyszne muffinki, razem tworzą doskonałą całość :)
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńdyniowe wypieki mają świetny kolor :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju można dać masło ?
OdpowiedzUsuń