Kakaowe ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i kruszonką :)



Hej :)) Jakoś tak ciastowo, ciasteczkowo u mnie na razie ;) Przepis wypatrzyłam na blogu domowe-wypieki. Niestety truskawek już nie ma, ale jabłek i brzoskwiń jeszcze dostatek, więc pomieszałam, troszkę pozmieniałam i wyszło fajne mocno kakaowe i niezwykle pachnące czekoladą ciasto. Owoce pasują do niego wszystkie bez wyjątku. Robi się go szybko, no i ta kruszonka jest rewelacyjna :)) Kto jadł to wie ;)) Blaszka 24x34 cm.


Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g kakao u mnie Skworcu
  • 10 g cynamonu u mnie Skworcu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia



Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao Skworcu
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g cukru



Dodatkowo:

  • 3 brzoskwinie
  • 3 jabłka



Czekoladę połamałam i razem z masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej. Do miski wsypałam resztę składników do kruszonki, dodałam roztopione masło z czekoladą i zagniotłam. Odstawiałam.


Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam. jak piana była już sztywna dodałam stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku ciągle miksowałam. Teraz kolej na jogurt i olej. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Stopniowo dodawałam do masy. Krótko zmiksowałam wszystko. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam ciasto. Owoce obrałam i pokroiłam w kostkę - wyłożyłam na ciasto. Na wierzch rozsypałam wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut (do suchego patyczka).



20 komentarzy:

  1. Miałam przyjemność degustować i powiem Wam, że była to czysta przyjemność! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś mam niedobór czekolady, więc porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta kakaowe z takimi dodatkami to moje ulubione. Świetny pomysł na takie połączenie. Pysznie wygląda i kusi, kusi....

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzoskwinia ciekawie wygląda na tle ciemnego ciasta. Moi chłopcy lubią takie mocno czekoladowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze nie łączyłam brzoskwini z czekoladą. Ciekawi mnie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruszonka fajna ,porywam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. alee fajne ciacho, a kruszonkę na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mocno kakaowe, pachnące.. nic więcej pisać nie musiałaś! już wiem,że to będzie mój numer jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podziel się kochana, narobiłaś mi smaka tym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! kakao i owoce to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  11. kakao i jabłka? mmm pychaaa :-)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ulubione owoce i do tego zapieczone pod kruszonką, przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho :-) zabieram przepis i kawałek do kawki na jutro :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsze takie ciasto kakaowe do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawie dobrałaś smaki, do kawy przydałby się kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne ciacho, kakaowe i te dodatki, bardzo zachęcający przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. oo, czyli zapraszasz na kawałek?:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger