Imbirowo - marchewkowy ryż i kurczak
Hej :) Ostatnimi czasy u mnie prawie w ogóle nie jada się ziemniaków. Zawsze to kasza, to ryże, to warzywa i tak się kręci. Jakoś nam to nie przeszkadza, a na pewno jest i zdrowiej trochę. Ty razem ryż ze świeżym imbirem, marchewką i do tego filet z kurczaka. Mało składników, niby tak zwyczajnie, a smaczne było bardzo. Miłego dnia :))
Składniki:
- 1 torebka ryżu u mnie naturalny brązowy Halina
- 1 filet z kurczaka
- 2 marchewki
- cebula
- świeży imbir
- sól
- olej kokosowy do smażenia
- cukinia
- świeże oregano
Ryż ugotowałam wcześniej, bo z racji tego, że jest naturalny brązowy, to gotuje się go około 30 minut. Marchewkę starłam na tarce, wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojonego kurczaka, cebulę i obrany, drobno pokrojony imbir. Wszystko troszkę podsmażyłam. Ryż przełożyłam do miski, dodałam podsmażone warzywa z kurczakiem, przyprawiłam solą i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dała jeszcze pokrojoną cukinię i świeże listki oregano. Całość zapiekłam w 150 stopniach przez jakieś 15 minut.
Obiad świetny-jeszcze lato to lekko,ale imbir już rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni ostatnio też próżno szukać ziemniaków. Stawiam na ciemny ryż i różne kasze. Bardzo zaciekawiłaś mnie użyciem imbiru. Ja dodałabym raczej natki pietruszki. Muszę spróbować z imbirem:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, dodatek imbiru pewnie dodaje ciekawego smaku całemu daniu :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie - jestem zdecydowanie na TAK! ;-)
OdpowiedzUsuńWow, pięknie to wygląda, mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie,pysznie,jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńCzasami warto zmienić coś w jadłospisie i okazuje się, że jednak jest zdrowiej, smaczniej i jakże pięknie podane. Pysznie wygląda Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńtakie dania to ja bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek!!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń