Ciasto z truskawkami i galaretką
Hej :)) Jak tam Wasze zdrówko ?? Bo my dalej zakichani. Nic nie chce przechodzić, a najgorszy ten kaszel i gardło :( Już mam dość :(. Dzisiaj proponuję Wam ciast, które od kiedy pamiętam w sezonie truskawkowym robi moja mama. Jest w miarę szybkie i łatwe do przygotowania, bo to tylko biszkopt, masa budyniowa i galaretka z truskawkami. Smakuje bardzo fajnie, także polecam :)) Blaszka 23x33.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ocet i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę i piec w temp. 160-180 stopni około 30-40 minut. Do tzw "suchego patyczka".
Składniki masa:
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka ( w tym mleko do rozpuszczenia budyniu)
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki
Mleko przelać do rondelka (odlewamy ilość potrzebną do rozpuszczenia budyniu). Zagotować z dodatkiem cukru, do gotującego się wlałam rozpuszczone budynie, ciągle mieszała, do momentu, aż budynie zgęstniały. Ugotowane odstawiłam do przestudzenia. Masło ubijałam do momentu, aż zrobił się z niego biały puch, dodawałam wtedy po trochu przestudzonego budyniu. Na przestudzony biszkopt wykładamy gotową masę. Wcześniej przygotowujemy 2 galaretki, które rozpuszczamy w ilości wody tak jak na jedną. Truskawki przekrawamy na pół i układamy na masie, troszkę możemy je w masę wcisnąć. Jak galaretki zaczną tężeć to zalewamy nimi truskawki. Wstawiamy na jakieś dwie godziny do lodówki.
U mnie w domu też robi się prawie identyczny <3
OdpowiedzUsuńNie robiłam takiego ciasta z masą budyniową. Ale widzę , że to bardzo musi smakować. Świetne.
OdpowiedzUsuńMoje przeziębienie już przeszło (uff). Wam też życzę zdrówka
Bardzo lubię takie połączenie:) Wygląda doskonale.
OdpowiedzUsuńPyszne i robię od zawsze.
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące, lubię ciasta z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zajadam bardzo podobne - tylko z bitą śmietaną zamiast masy budyniowej. Twoje ciasto wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńBeti ale cacuszko zrobiłaś. Bardzo lubię i zawsze podziwiam połączenie truskawek z białym spodem.
OdpowiedzUsuńheheheh, akurat wczoraj gadałyśmy z koleżanką, że zjadłybyśmy właśnie takie<3
OdpowiedzUsuńnajlepsze na lato:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie :) Truskawki i galaretka to jest to! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho zawsze smakuje, a w sezonie truskawkowym najbardziej :)
OdpowiedzUsuńzdrowiej:)
OdpowiedzUsuńa ciacho pyszne :)
Uwielbiam takie letnie ciasta z galaretką i owocami :)
OdpowiedzUsuńA czy można do niego użyć mrożonych truskawek? Jeśli tak to czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
OdpowiedzUsuńNa pewno nie będzie juz takiego efektu, ale myślę, że można. No rozmrozić trzeba :)
UsuńCiasto wyszło super:) Świetny delikatny śmietankowy krem, Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszne, polecam! U mnie zagościło na zawsze.
OdpowiedzUsuń