Krem brokułowo-bazyliowy :)
Witajcie :) Święta, święta i po świętach ;) Oj nie wiem jak Wy, ale ja jakaś zmęczona po nich jestem. Chyba przez to, że tylko się siedzi i je :( Teraz trzeba trochę lżej i tak też mam zamiar robić :) Dzisiaj u mnie krem brokułowo - bazyliowy. Miał być tylko z brokuła, ale moje dziecko chodziło i marudziło, że nie będzie, bo nie lubi i tak dalej, a że miałam świeżą bazylię na parapecie to wrzuciłam kilka listków. Smak wyszedł super, synek się zajadał i wszyscy zadowoleni he :) Polecam i miłego dnia życzę :)
Składniki:
- około 1 litr wywaru warzywnego
- brokuł
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1 duży ząbek czosnku
- około 10 listków bazylii
- migdały płatki
- śmietana 18%
- masełko klarowne do podsmażenia cebuli
- sól
- pieprz
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do wywaru warzywnego wrzucamy obrane ziemniaki, marchewkę i gotujemy. Cebulkę podsmażamy na masełku i wrzucamy do gotującej się marchewki i ziemniaków. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Gdy brokuł się nam już ugotuje, odcedzamy go i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i umyte listki bazylii. Miksujemy na krem, jeśli trzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Na środku robimy kleksa ze śmietany i posypujemy płatkami migdałowymi :)
Oj tak po swiętach taki krem to jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudeńko, uwielbiam brokuły! :)
OdpowiedzUsuńTen kolor.. matko, ale mnie urzekł!! :D wow.. bomba:)
OdpowiedzUsuńSmaczny kremik i widzę,że z migdałami,tak jak u mnie w kalafiorowym:)intuicja?
OdpowiedzUsuńFajna ta zupa ,kolor też .
OdpowiedzUsuńach, ta ikea <3 uwielbiam;p no i zupę też bym zjadła, coś fajnego, lekkiego, coraz częściej sięgamy z moim po takie jadło...;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe smaki ze sobą połączyłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne smaki... kolor śliczny :)
OdpowiedzUsuń